Nieuws

Lastige maand november hedgefondsen

De Lyxor Hedge Fund index steeg 0,7%, maar zeven van de elf onderliggende categorieën hadden een negatief rendement.

Veel hedgefondsen hebben een moeilijke maand november achter de rug. De Lyxor Hedge Fund index steeg echter 0,7%. Zeven van de elf onderliggende hedgefondscategorieën hadden een negatief rendement over de maand november. De positieve uitschieter afgelopen maand was de CTA Long Term Index.

Deze beleggingsstrategie gebruikt een systematische handelsaanpak om op die manier van prijsverschillen op diverse markten (obligaties, aandelen, grondstoffen) te profiteren. Deze index steeg afgelopen maand met 3,63%. Daarmee werden de tegenvallende prestaties voor de rest van het jaar gecompenseerd.

Voor het jaar 2015 staat de teller voor de CTA Long Term Index nu op een positieve 0,53%. De maand november stond volgens Lyxor ook in november weer in het teken van het rentebeleid van de diverse centrale banken.

Behoedzaamheid

De Amerikaanse Federal Reserve had eind oktober aangegeven dat de Amerikaanse economie weinig problemen leek te ondervinden van de commotie in vooral opkomende markten als China en Brazilië. De Europese ECB gaf in dezelfde periode juist een indicatie dat de bank het opkoopprogramma voor obligaties wellicht zou gaan verruimen.

Beide aankondigingen zorgden voor behoedzaamheid, aldus Lyxor. Hedgefondsen speelden op deze signalen in door hun portefeuilles te positioneren richting een sterkere dollar en een zwakkere euro.

De portefeuilles van de meeste hedgefondsen veranderden overigens weinig. De belangrijkste verschillen in de diverse hedgefondscategorieën traden op door de omvang van de shortportefeuille.

Klein positief rendement

Aziatische en Britse fondsbeheerders hadden een betere maand dan hun Europese collega’s. Dat had deels te maken met de verwachtingen rondom het ECB-beleid. De Europese hedgefondsen werden daarnaast niet geholpen door tegenvallende cijfers van Europese bedrijven.

De algehele Lyxor Hedge Fund Index stond aan het begin van de maand november vrijwel gelijk aan het begin van 2015. Door de stijging met 0,68% deze maand staat de index nu op een positief rendement van 0,78% tot eind november.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen