Nieuws

Noorwegen hard geraakt

In Scandinavië wordt Noorwegen hard geraakt door de vertraging in de oil services-sector en staat Zweden er het beste voor.

Het economische herstel in de wereld verloopt fragiel en ongelijkmatig. De ontwikkelde economieën bevinden zich in een herstel dat zichzelf in stand weet te houden, maar de situatie voor de grondstoffen-exporterende landen verslechtert juist, schrijft de Scandinavische vermogensbeheerder Nordea. In die regio presteert Zweden trouwens het beste en Finland raakt steeds verder achterop.

Als grootste risico voor 2016 benoemt Helge Pederson, hoofdeconoom bij Nordea, een economische crisis in de opkomende markten, met name in China. Rusland lijkt het dieptepunt achter de rug te hebben, de recessie maakt langzaam plaats voor stabilisatie.

De daling van de wereldhandel geeft grote uitdagingen aan de kleine en open economieën uit het noorden van Europa. Het Zweedse herstel profiteert met name van een sterke binnenlandse vraag. De migrantencrisis geeft een extra fiscale stimulans. De Scandinavische regio groeit dit jaar met 2% en volgend jaar met 2,2%, verwacht Nordea.

Noorwegen hard geraakt

Noorwegen wordt hard geraakt door de vertraging in de oil services-sector, de groei van de consumptieve bestedingen biedt enig tegenwicht. De exportsector profiteert van de zwakte van de Noorse munt. 

In Denemarken tekent zich een breedgedragen herstel af, ook daar zijn met name de consumenten de stuwende factor. in 2016 wint het herstel momentum. Finland is het zorgenkindje van Europa. De economie daar groeit traag, 0,5% in 2016 en slechts 0,7% in 2017, een teken dat het land verlegen zit om structurele hervormingen. De export stagneert en de binnenlandse vraag lijdt onder een gebrek aan vertrouwen en een zwakke groeiverwachting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen