Nieuws

Liquiditeit high yield daalt verder

De liquiditeit op de highyield-obligatiemarkt zal verder dalen. Stephen Thariyan van Henderson legt uit hoe zij daarop inspelen.

Het Henderson Horizon Funds Global High Yield-fonds bestaat twee jaar. Stephen Thariyan, global head of credit bij Henderson Global Invest gaat in op de trends op de markt, de groei van het fonds en waarom het fonds het beter doet dan highyield-ETF’s.

Wat zijn de belangrijkste trends geweest in die twee jaar?

“Vooral de groei van de markt. In de VS is de markt voor high yield-obligaties nog het grootst, maar Europa komt snel op. En de tegenvallende resultaten van de energiesector. Die obligaties had je als belegger de afgelopen twee jaar niet moeten hebben.”

Wat zijn de voordelen van een wereldwijd beleggend high yield-fonds?

“Vooral assetallocatie. We zijn niet gebonden aan een regio. De VS is nog steeds dominant op deze markt en in onze portefeuille, maar Europa groeit snel. Daar is nu de meeste kans op een aantrekkelijk rendement tegen een lager default-risico dan in de VS. We alloceren nu bijvoorbeeld ook vermogen uit opkomende markten naar Europa.”

Het fonds is nu zo’n 100 miljoen dollar groot. Hebben jullie een streefbedrag?

“Onze andere highyieldfondsen, EMD uitgezonderd, groeiden zo’n 100 miljoen in de eerste twee jaar. Het zou mooi zijn als onze drie highyieldfondsen samen zo’n 3,5 miljard dollar aan assets hebben. Dus 1 tot 1,5 miljard dollar per fonds zou een mooi streven zijn.”

ETF’s hebben het slechter gedaan dan dit actief beheerde beleggingsfonds. Hoe kan dat?

“Vooral door hun exposure naar de energiesector. Die hebben slechte rendementen laten zien door de lage olieprijs. Met het fonds kunnen we ervoor kiezen niet in dat type obligaties te investeren.”

Hoe zit het met de liquiditeit op de markt?

“Die is in de afgelopen twaalf maanden slechter geworden. De banken doen veel minder zaken in de over-the-counter-markt. Maar voor een nog relatief klein fonds als het onze is dit niet slecht. Wij kunnen nog makkelijker in en uit minder liquide obligaties stappen zonder de prijs te beïnvloeden. Het is eigenlijk geen betere tijd om te stockpicken dan nu. Alleen, die liquiditeit wordt niet beter in 2016 ben ik bang. Ik wil niet moeten verkopen met verlies, dus we zullen goed op de liquiditeit blijven letten.”

In welke sectoren valt nu geld te verdienen voor highyieldbeleggers?

“Bijvoorbeeld met obligaties van bedrijven die actief zijn in de sectoren: telecom, reiswereld, beauty, gezondheidszorg, retail, voedsel en dierenvoedsel.”

Heeft een rentestijging mogelijk een negatief effect op high yield?

“Nee, in het verleden bleef high yield dan ook goede returns genereren. Beleggers kunnen high yield in 2016 gebruiken voor de carry.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie