Nieuws

Stap ECB in goede richting

De aanpassingen in het rentebeleid van de ECB zijn opnieuw een kleine stap in de juiste richting, aldus Cosimo Marasciulo van Pioneer.

De aanpassingen in het rentebeleid van de ECB zijn opnieuw een kleine stap in de juiste richting. Dat zegt Cosimo Marasciulo, Head of European Government Bonds bij Pioneer Investment.

Hij constateert dat dit de eerste keer is geweest dat de ECB, onder het presidentschap van Mario Draghi, minder vergaande maatregelen heeft aangekondigd dan waar de markt rekening mee had gehouden.

De zogenoemde haviken binnen het ECB-bestuur hebben volgens hem deze keer aan het langste eind getrokken. Er was wel aanleiding voor enige behoedzaamheid. De inflatie is de afgelopen maanden slechts licht gedaald.

Focus op cijfers

De groeiramingen voor Eurolanden zijn de afgelopen weken juist verhoogd. Mocht de euro verder stijgen en boven 1,10 dollar per euro uitkomen dan acht Marasciulo het mogelijk dat het ECB zal aangeven dat het inkoopprogramma mogelijk toch wordt verhoogd.

Hetzelfde kan gebeuren als er een sterke stijging komt in de rendementen van diverse overheidsobligaties. Het feit dat het maandelijkse inkoopprogramma niet wordt verhoogd zorgt voor een opwaartse druk op de euro.

Daarnaast zullen de rendementen op overheidsobligaties stijgen. Dat heeft deels te maken met het feit dat de ECB naast overheidsobligaties ook andere obligatieproducten gaat opkopen.  Na deze rentebeslissing van de ECB is het nu weer tijd om de nadruk te leggen op de fundamentele economische cijfers.

Nieuwe aanpassingen

Volgens Marasciulo wijzen die eerder op hogere rentestanden. Hij denkt dat de verwachte renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve een nieuwe stap in die richting zal betekenen.

De meeste centrale banken zijn echter nog altijd bezig met het verfijnen van hun ruime monetaire beleid. Het zou Marasciulo niet verbazen als er in de komende zes tot twaalf maanden een nieuwe aanpassing van het ruime monetaire beleid van de ECB komt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen