Nieuws

Draghi schept hoge verwachtingen

De markt rekent op een renteverlaging èn uitbreiding van het opkoopprogramma. Draghi heeft de verwachtingen zelf gewekt.

De verwachtingen in de markt zijn hooggespannen voor de ECB-vergadering van donderdag. De markt rekent op een renteverlaging èn een uitbreiding van het opkoopprogramma. Draghi heeft de verwachtingen zelf gewekt met zijn uitspraken in het recente verleden, schrijft Martin Harvey van Columbia Threadneedle in een commentaar.

Wil Draghi de marktverwachtingen overtreffen, dan moet hij de rente met minstens 20 basispunten verlagen en het opkoopprogramma opschalen. Harvey wil er niet op voorsorteren, daarom handhaaft hij de overwogen positie in obligaties uit de periferie, die het ook goed blijven doen als Draghi de markt enigszins teleurstelt. 

De obligatierente noteert al op een zeer laag niveau, het is onwaarschijnlijk om daar veel beweging in te verwachten. De rente op tienjarige Bunds is nauwelijks veranderd sinds de laatste persconferentie van de ECB. Beleggers zijn voorzichtig om niet in de val te lopen, dat zij duration kopen tegen een laag rendement met het risico op een scherpe snapback, zoals in het tweede kwartaal.

Harvey denkt dat de ECB de inflatie wil stimuleren via de valuta. De daling van de euro laat zien dat dit een effectieve manier is. En rentestijging in de VS biedt ook nog eens de helpende hand op dit vlak.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022