Nieuws
Pictet: consumptie trekt in 2016 de kar
Luca Paolini van Pictet AM ziet tal van positieve verrassingen in het aankomende beursjaar.
Ook hoofdstrateeg Luca Paolini van Pictet Asset Management is door met zijn outlook van 2016. Hij volgt in grote lijnen de verwachting van collegastrategen van concurrerende beleggingshuizen. "Wij denken dat aandelen in 2016 gezonde winsten zullen genereren. Japan en Europa zijn favoriet. Deze regio’s profiteren van verdere monetaire steun en een aantrekkende economische groei."
Over de kansen van de aandelenbeurzen in de opkomende landen is hij opvallend positief. Deze beleggingscategorie zou wel eens dé verrassing van 2016 kunnen worden. "De opkomende markten zijn nu ondergewaardeerd en ongeliefd. Zij zouden een sterk herstel kunnen laten zien. EM-aandelen verhandelen nu tegen lage waarderingen, die erg lastig te verdedigen zijn."
Binnen opkomende markten is Paolini vooral positief over het Aziatische smaldeel. "Die handelen tegen een opvallende discount ten opzichte van hun Latijns-Amerikaanse tegenwichten. Met name Koreaanse aandelen zien er aantrekkelijk uit, aangezien die economie het eerste zal profiteren van verbetering in de wereldhandel. Mocht het Westen besluiten de economische sancties tegen Rusland op te heffen, dan kunnen ook Russische aandelen ook sterk herstellen.”
Koop high yield
Obligaties dan. Het advies van Paolini luidt kort gezegd: mijd Europese staatsobligaties en koop high yield en bepaalde EM-obligaties. “Het verschil in yields tussen bunds en treasuries wordt met name bepaald door het ingeprijsde verschil in nominale groei tussen de Amerikaanse en Europese economieën. Dit verschil in groei is echter bijna ingehaald en daarom denken wij dat de yields tussen Duitse en Amerikaanse staatsobligaties in 2016 meer tot elkaar komen.'
2016 is natuurlijk nog geen gelopen race. Paolini heeft geen moeite een aantal risico's te benoemen. Het zijn de usual suspects. "Opkomende landen sputteren, de Chinese economie vertraagt flink en de Fed staat op het punt om de rente te verhogen. Daarnaast bewegen de koersen van Amerikaanse aandelen op recordhoogte."
Het valt volgens Paolini te hopen dat de FED niet te agressief gaat verkrappen. "Dat kan een crash in de markt veroorzaken die de economie in een recessie stort." Dit scenario acht hij onwaarschijnlijk "aangezien de Fed liever de inflatie laat oplopen dan dat het de economie laat vertragen."
Dure dollar
Ook gevaarlijk: een aanhoudend stijgende dollar die de schulden in buitenlandse valuta van EM-bedrijven onbeheersbaar maakt, hetgeen vervolgens een kredietcrises veroorzaakt.
Er zijn volgens Paolini steeds meer aanwijzingen dat de consumentenbestedingen in 2016 flink zullen toenemen. "De werkloosheid in de VS blijft dalen, terwijl de lonen stijgen. De bestedingen worden ook gestimuleerd door een sterke Amerikaanse huizenmarkt. Ook in de Eurozone zijn deze trends zichtbaar."
2016: meer groei, meer inflatie
