Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

Sell-advies? Ga long!

Moeten beleggers verkopen en vaak verlies nemen bij een sell-advies? Niet altijd. De oplossing: gestructureerde producten.

Analisten doen het niet graag, in ieder geval niet vaak: het geven van een sell-advies. Daarvoor zijn allerlei redenen. Een interessante analyse vindt u in een artikel (uit 2002!) van voormalig IEX-columnist Jacques Potuijt, die nader ingaat op het fenomeen buy, hold en sell.

Houders van aandelen die met een sell-advies worden geconfronteerd staan voor een dilemma. Vaak heeft het aandeel al een flinke daling doorgemaakt en zijn de papieren verliezen significant.

Moet het aandeel na een negatief advies worden verkocht en om zo een papieren verlies om te zetten in een hard negatief resultaat? In welk aandeel moet vervolgens positie worden genomen om (een deel van) de opgelopen verliezen weer goed te maken?

Prima alternatief

Er is een oplossing, geen wondermiddel, voor dit dilemma door gebruik te maken van gestructureerde producten. Ik geef een paar voorbeelden. Arcelor Mittal (AM) ligt bij een aantal analisten onder vuur. Goldman Sachs ziet weinig potentie in het aandeel en heeft een koersdoel van 3,90 euro.

Collega-columnist Alexander Sassen van Elsloo staat in zijn recente IEX-column achter het Goldman Sachs-oordeel en verwacht een verdere koersdaling tot het genoemde lage koersniveau. Als belegger is het altijd belangrijk eerst zelf een oordeel te vellen, in dit geval over AM. Daarnaast is het goed te weten dat analisten het ook niet (altijd) eens zijn. In het geval van AM zijn er ook diverse koopadviezen.

Maar stel u ziet de realiteitsgehalte van de negatieve adviezen, maar twijfelt om AM te verkopen. Een alternatief voor verkoop is de aanschaf van het capped bonus certificaat (ISIN: DE000DG7XAM0) op het staalconcern, uitgegeven door de Duitse DZ Bank.

Korting helpt

Dit certificaat lost op 24 juni 2016 af tegen een koers van 5,25 euro. Daarvoor geldt één belangrijke voorwaarde: de koers van het aandeel AM mag tot en met 17 juni 2016 niet op of onder 3,25 euro komen. Dat ligt nog ver onder de genoemde koersdoelen van 3,90 euro. Het certificaat noteert nu op een koers van 4,31 euro, terwijl de koers van het aandeel zelf 4,58 euro is.

Het certificaat is derhalve met een korting van 5,9% ten opzichte van het aandeel te koop. Als het aandeel AM aan de voorwaarde voldoet, de koers mag de 3,25 euro-grens niet doorbreken, dan betekent de aflossing op 5,25 euro een rendement van een kleine 22% in iets meer dan zeven maanden tijd.

Als AM wel de 3,25 euro-grens doorbreekt, is de aflossing gelijk aan de koers van het aandeel op 17 juni. Door de huidige "korting" doet de certificaathouder het zelfs in dat geval (iets) beter dan de aandelenbelegger. Alleen bij een herstel van het aandeel boven de 5,25 euro zou een belegging in het aandeel beter zijn geweest.

Er zijn ook AM-certificaten verkrijgbaar met hogere ondergrenzen, bijvoorbeeld 3,60 euro, met natuurlijk ook nog hogere rendementen.

Ruime marge tot koersdoel

Ik geef een tweede voorbeeld. RWE, de Duitse energiereus, heeft veel last van de energiewende in Duitsland. RWE bezit gas- en kolencentrales, en heeft daarnaast nog vier kerncentrales. Die moeten allemaal in korte tijd worden afgeschreven. HSBC ziet nog steeds geen florissante toekomst voor het concern en heeft als koersdoel 10 euro. Het aandeel noteert momenteel 10,80 euro.

Een alternatief voor verkoop is de aanschaf van het capped bonus certificaat (ISIN: DE000XM7G521) met vaste aflossing van 13 euro op 22 juni 2016. Die aflossing komt alleen tot stand als het aandeel RWE tot en met 17 juni 2016 nooit op of onder 8,50 euro noteert. Ook nu weer een ruime marge ten opzichte van het koersdoel van 10 euro van de Britse bank. Het certificaat is nu te koop voor 10,35 euro. dat is 4,2% goedkoper dan het aandeel zelf.

Als RWE de ondergrens van zich af weet te houden, is met het certificaat een rendement van 25,6% haalbaar, ook weer in zeven maanden tijd. Dus zelfs als het sell-advies gerechtvaardigd is, en de koers van RWE naar het koersdoel zakt, hebben certificaatbeleggers een goede investering gedaan.

Rendement: 11,5% op jaarbasis

U heeft nu de smaak te pakken, dus ik kom met een laatste voorbeeld. Unilever heeft de afgelopen jaren uitstekende rendementen opgeleverd voor beleggers. In vier jaar tijd is de koers bijna verdubbeld, en daarbij komt nog het dividendrendement. Nu echter zien Goldman Sachs en Morgan Stanley het niet meer zitten met het aandeel en adviseren te verkopen met koersdoelen van 38,50 en 37,00 euro. De actuele koers van het Unilever aandeel is 42,14 euro.

U kunt als alternatief voor de verkoop van het aandeel de capped bonus certificaten (ISIN: DE000DG7ZQZ3) kopen met als ondergrens 34 euro. Als deze ondergrens tot en met 16 juni 2017 niet wordt doorbroken, lost het certificaat af op 50 euro. De actuele koers van het certificaat is 42,20 euro, fractioneel hoger dan de prijs van het aandeel.

Het rendementsperspectief over een periode van één jaar en zeven maanden is 18,5%, ofwel 11,5% op jaarbasis. Dat is minder dan de potentie van de bovengenoemde certificaten. Dat heeft te maken met de veel lagere volatiliteit van het aandeel Unilever. Beleggers achten de kans minder groot dat Unilever de ondergrens van 34 euro doorbreekt, dan het doorbreken van de ondergrenzen van de andere twee aandelen.

Actief risicobeheer

Als de barrière van 34 euro wel wordt doorbroken, is het verlies groter dan een directe investering in het aandeel Unilever, omdat er dit keer geen korting is op de certificaatprijs en het dividend wordt gemist. Maar blijft de koers boven de 34 euro, dan kan met het certificaat, ondanks een mogelijk negatieve of gematigd positieve koersontwikkeling van Unilever, een mooi rendement worden gemaakt.

Iedere belegger moet voor zichzelf de rendementsperspectieven ten opzichte ven het risico afwegen. Neemt u daarbij ook het debiteurenrisico op de uitgevende instelling van de certificaten mee. Wat mij betreft kunnen deze producten een goede rol spelen in een actief risicobeheer voor elke beleggingsportefeuille.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022