Nieuws

Nieuwe hoop voor energiesector

Aandelen van energiebedrijven waren een tijd lang uit de gratie, maar er zijn aanwijzingen dat ze uit het dal opkrabbelen.

Aandelen van energiebedrijven waren een tijd lang uit de gratie. Er zijn aanwijzingen dat ze uit het dal opkrabbelen. Dat blijkt uit een artikel in The Capital Spectator.

Daar wordt onder andere een verhaal op Bloomberg geciteerd waarin Thomas Lee, een partner van Fundstrat Global Advisors, wordt aangehaald. Lee waardeert energieaandelen op ten koste van aandelen van consumentenbedrijven.

Hij doet dit vanwege de oplopende arbeidskosten in de laatste sector. Volgens Lee is er historisch gezien sprake van een inverse relatie tussen de performance van energie- en consumentenaandelen.

Ergste achter de rug

Dat blijkt in ieder geval als gekeken wordt naar de koersontwikkeling van het afgelopen jaar. Waar de S&P 500 de afgelopen twaalf maanden een stijging van 2,7% heeft laten zien, hebben consumentenaandelen het aanzienlijk beter gedaan.

The Capital Spectator vergelijkt een aantal beursgenoteerde indexfondsen. De Consumer Discretionary SPDR ETF heeft over deze periode een rendement laten zien van ongeveer 15%. De vergelijkbare Energiesector ETF heeft juist een negatief rendement van 19%.

Toch zijn er aanwijzigingen dat het ergste leed voor de energieaandelen geleden is. Er is sprake van duidelijk herstel ten opzichte van de dieptepunten in augustus en oktober. De koers van de energie ETF bevindt zich op dit moment ook boven het gemiddelde van de afgelopen vijftig dagen.

Van onderwogen naar neutraal

Diverse analisten zijn met Lee van mening dat het dieptepunt voor de energiesector achter de rug is. Bij Barclays wordt al uitgegaan van een herstel van de olieprijs richting 70 dollar per vat tegen het einde van het volgende jaar.

De Bank of Montreal heeft de energiesector ook opgewaardeerd. Recent is de onderwaardering van de energiesector ingetrokken. Hoofd beleggingsstrategie Brian Belski geeft de sector nu een neutraal marktgewicht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's