Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be, IEX en IEXGeld.nl.

Nieuws

"Hoofdrol voor centrale banken"

Robeco verwacht dat centrale banken in 2016 een belangrijke rol blijven spelen, maar zijn niet allesbepalend.

De centrale banken in de wereld zullen in 2016 een hoofdrol blijven spelen, maar zullen niet allesbepalend zijn. In het nieuwe jaar blijven aandelen de beste optie. Beleggers die op zoek zijn naar rendement, hebben bij staatsobligaties weinig te zoeken.

Tot die conclusie komen Léon Cornelissen (foto) en Lukas Daalder, hoofdeconoom en chief investment officer bij Robeco, tijdens de jaarlijkse outlook in Amsterdam.

“Het jaar 2015 was teleurstellend, omdat we gerekend hadden op een versnelling van de economische groei in de wereld, terwijl die juist vertraagde”, begint Cornelissen. “Ook voorspelden we dat de oliemarkt zich zou herstellen, maar dat is niet gebleken. In 2016 zal de wereldwijde groei aantrekken, maar niet spectaculair. Voor olie verwachten we voorlopig geen herstel, omdat de productie op peil blijft.”

De econoom verwacht dat de inflatie in de eurozone zal stijgen, maar hij stelt dat dit de Europese Centrale Bank er niet van zal weerhouden om in december nog eens gas te geven met het monetaire verruimingsprogramma. “De depositorente zal verder in het negatieve terecht komen, en waarschijnlijk wordt het maandelijkse opkoopbedrag verhoogd met 10 tot 20 miljard euro.”

Rem eraf

“De ECB heeft het lastig om de effectieve vraag in de eurozone te stimuleren. We hebben last van chronische onderbesteding. Wat wel positief is, en dat geldt voor zowel de VS als Europa, is dat de overheid niet langer als een rem werkt. De bezuinigingen drukken niet meer zo zwaar op de economie als dat ze eerst deden.” 

Ook noemde Cornelissen de vluchtelingencrisis. “Het is nog onduidelijk welke effecten dit precies zal hebben, maar het brengt ook een positieve impuls met zich mee. De migranten kunnen als economische kracht in het vergrijzende Europa worden ingezet. Daarvoor moet echter wel geïnvesteerd worden door de overheid. Maar gezien de staat waarin ze zich nu bevinden, is het niet verkeerd als overheden extra gaan uitgeven.”

Aandelen beste optie

Lukas Daalder verwacht dat ook in 2016 aandelen de beste optie zullen zijn. “De meeste categorieën zijn duur, maar wat betreft risico-rendement ben je bij aandelen het beste uit. Bij obligaties is die verhouding weinig interessant.”

De macro-economische omgeving zal noch bedreigend, noch stimulerend zijn, denkt de investeringsstrateeg. “Ik verwacht geen gierende inflatie of een recessie. Wel zullen centrale banken een belangrijke rol blijven spelen.” Volgens Daalder hoeven beleggers niet heel bang te zijn voor de aanstaande renteverhoging. “Als we in de geschiedenis kijken, zien we dat bij verhogingen aandelen vaak slechts een pas op de plaats maken. Wel kan het grote gevolgen hebben voor de wisselkoersen. Als de ECB nog verder gaat verruimen en de Fed gaat verkrappen, kan dit een behoorlijk valuta-effect hebben.”

Daalder besluit dat ondanks de hoge waarderingen, aandelen de meest aantrekkelijke optie zijn. “Je kunt toch nog een goed aandelenjaar krijgen. Het totale rendement zal gedrukt worden, maar er is voldoende liquiditeit en wij denken dat aandelen de weg omhoog zullen voortzetten.”

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie