Nieuws

Markt schat inflatie VS te laag in

Goldman Sachs waarschuwt obligatiebeleggers, dat zij de inflatie in de VS te laag inschatten. De markt is te bearish.

Goldman Sachs waarschuwt obligatiebeleggers, dat zij de inflatie in de VS te laag inschatten. Zij moeten er rekening mee houden dat de Fed zijn doelstelling gaat halen, om de inflatie richting de 2% te tillen, schrijft Bloomberg.

De lage energieprijzen en een vertraging van de wereldeconomie drukken op de inflatieverwachtingen, gemeten naar het verschil tussen de rente op tienjarige treasuries en inflation-linked schuld met dezelfde looptijd. Deze graadmeter noteert nu op 1,58%, maar Goldman Sachs voorspelt dat deze terugkeert naar 2%.

Om ervan te profiteren adviseert de zakenbank om inflation-linked treasuries te kopen. Volgens Silvia Ardagna van Goldman Sachs is de markt veel te bearish over de inflatie op middellange termijn. Als de obligatiemarkten hun verwachtingen bijstellen, spreekt daar het vertrouwen uit dat de Fed de rente weet te verhogen, zonder de economie te ontwrichten. 

Consumentenprijzen lopen op

Een omslag in de inflatieverwachtingen kan heel snel gaan, stelt Ardagna. De bank verwacht geen omslag in de olieprijzen op korte termijn. De matige groei van de wereldeconomie zorgt voor meer stimulering door de ECB en de PBoC. 

Andrew Milligan van Standard Life Investments voorspelt een wereldtoneel met een lage inflatie, er zijn volgens hem veel disinflatoire krachten werkzaam. Maar Ardagna wijst erop dat in de VS de consumentenprijzen oplopen, ook al blijft de olieprijs laag.

De inflatie veert op in die hoeken van de economie, die gevrijwaard zijn van het olie-effect. De Amerikaanse werkgelegenheid trekt aan. Veel rekenmethoden worden gedaan op jaarbasis, waardoor de impact van de lage energieprijzen afneemt. Als die effecten wegebben wordt deze ontwikkeling beter zichtbaar, zegt Ardagna.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen