Nieuws

De opkomst van generatie Y

Beleggingshuizen, die de steeds rijker wordende generatie Y als klant willen verwelkomen, zullen verantwoord moeten beleggen.

Amanda Young, hoofd afdeling responsible investing van Standard Life Investments, weet het zeker: verantwoord beleggen is een must. "Bedrijven kunnen zich geen ESG-fouten meer veroorloven. Met de moderne communciatietechnieken van tegenwoordig wordt een misstap razendsnel en overal bekend. Bedrijven die zich niet verantwoordelijk gedragen, verliezen klanten, leiden reputatieschade, kunnen boetes krijgen en zelfs hun landenlicensies verliezen."

Beleggen in bedrijven, die duurzaamheid in de vorm van ESG-waarden serieus nemen, helpt volgens Young niet alleen om de risico's te beperken, maar het biedt ook extra kansen. "Neem de millennials, ook wel belend als generartie Y. Dat is de aanstormende groep beleggers, tussen 15 en 33 jaar oud. Zij zijn opgegroeid met recyclen en eisen dat bedrijven op een verantwoorde manier opereren."

We hebben het hier over een klantengroep die beleggingshuizen niet kunnen negeren. Young: "De millennials in de VS en Europa hebben nu al een koopkracht van 300 biljoen dollar. Dat wordt alleen maar meer doordat hun inkomens zullen toenemen en zij zullen erven van hun ouders, de rijke babyboomers."

Engagement

De opkomst van generatie Y is een belangrijke reden dat Standard Life Investments verantwoord beleggen serieus neemt. Dat wil niet zeggen dat het Britse beleggingshuis alleen maar in de braafste jongetjes van de ESG-klas belegd.

Integendeel. "Die zijn vaak hoog gewaardeerd," vertelt Young. "Wij kijken liever naar bedrijven met uitdagingen, die concrete plannen hebben duurzamer te opereren. In de gesprekken die we voeren komen we daar vanzelf achter." 

Standard Life Investments gelooft meer in engagement dan in het uitpluizen van jaarstukken. "In het jaarverslag kan het allemaal prima klinken, maar pas als je met de ceo spreekt, kom je erachter wat het echt waard is," lacht Young.

Het beleggingshuis gelooft in de kansen die veranderingen bieden. Dat kunnen veranderingen binnen bedrijven zijn, maar ook van wetgeving. Zo wordt volgend jaar in het VK de anti-slavernijwet van kracht. Young: "Dat dwingt bedrijven, zeker de multinationals, nog eens goed hun productieketen te bekijken."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen