Nieuws

Emergingmarketscrisis

Jan-Maarten Bakkum: “Als het risico toeneemt en de groei daalt, dan moeten beleggers geen haast hebben in te stappen”

Opkomende landen waren tien jaar geleden the place to be, maar dalende economische groei en dalende grondstoffenprijzen gooiden roet in het eten. Het gevolg: beleggers verkochten massaal hun opkomende aandelen en obligaties. Gevalletje buy the dip?

Experts Sander Zondag, Maarten-Jan Bakkum, Ineke Valke en Rob Drijkoningen manen tot terughoudendheid.

Maarten-Jan Bakkum
beleggingsstrateeg opkomende markten, NN Investement Partners

Kapitaalvlucht niet voorbij

“De correctie op de aandelenmarkten in opkomende markten is al vijf jaar aan de gang. Gekeken naar de daling van de gemiddelde groei in de afgelopen jaren en de huidige kapitaalvlucht kan ik mij ook niet voorstellen dat die snel voorbij is. En dit is niet zomaar een correctie. We kunnen gerust spreken van een emergingmarketscrisis."

"Het is wachten op een groot ongeluk, zoals een faillissement van een land, een multinational of valuta-event, zoals de val van de Hongkongdollar. Er zijn veel bedrijven in de regio met dollarschulden.”

Maarten-Jan Bakkum

Druk op politieke systeem

“Als een economie maar lang genoeg verslechtert, meer bedrijven failliet gaan, de werkloosheid oploopt, de rente stijgt, de kredietverlening slinkt en de eigen munt verzwakt, dan neemt de druk als vanzelf toe op het politieke systeem."

"Dat zie je nu gebeuren in landen als Brazilië, Turkije en Maleisië, waar de politiek is verwikkeld in corruptieschandalen. Maar als het economisch meezit, is de noodzaak niet heel groot om naar de politiek te kijken. Wie nu in opkomende markten wil beleggen, moet heel kritisch kijken naar zowel de macro-economie als de politiek.”

Kwetsbare landen

“India, Polen, Mexico en Filipijnen staan er relatief het beste voor. De grootste druk voelen landen, die het meest afhankelijk zijn van China. Dat zijn grondstoffenexporteurs als Brazilië, Rusland, Zuid-Korea en Peru. Een tweede groep landen die kwetsbaar is, is waar de kredietgroei het sterkste is geweest in de afgelopen jaren. Dan praat je over Brazilië, Thailand, Maleisië, China en Turkije. In Turkije bevindt de kredietverlening zich nog altijd op een hoog niveau en is het politiek onrustig.”

Hogere rente

“Als de economische onevenwichtigheden niet op korte termijn worden opgelost, zorgt een hogere rente in elk geval voor iets van bescherming. Dat is een typisch fenomeen voor opkomende markten: de rente wordt verhoogd om het kapitaal binnenboord te houden. In Brazilië bedraagt de rente 14%, maar zelfs dat is niet hoog genoeg, gekeken naar de kapitaaluitstroom. Zulke hoge rentes verlagen echter de kans op economisch herstel.”

Even niet investeren

“Als het risico toeneemt en de groei daalt, dan moeten beleggers geen haast hebben in te stappen. Mijn advies zou zijn om even niet te investeren in opkomende markten. Aandelen hebben vijf jaar lang een underperformance laten zien in vergelijking met die in ontwikkelde landen en obligatie- en valutamarkten presteren zwak."

"De kans is groot dat beleggers hun verwachtingen moeten blijven bijstellen. Voor volgend jaar wordt gemiddeld 4,5 tot 5% groei verwacht. Wij gaan inmiddels uit van nog iets minder: 4%.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus