Nieuws

VS: minder groei, geen recessie

Ja, de Amerikaanse economie koelt af, maar volgens Keith Wade van Schroders zit er geen recessie aan te komen.

De Amerikaanse economie koelt al sinds de zomer af en de leidende indicatoren wijzen op een verdere groeivertraging. Toch denkt Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, dat een recessie uitblijft. Niet dat de Amerikaanse economie kerngezond is. 

Wade wijst erop dat elke recessie een duidelijke aanzet nodig heeft. Dit kan een sterk stijgende inflatie of een scherpe daling in de winstontwikkeling van bedrijven zijn. Voor beide bedreigingen zijn wel economen te vinden.

Economische zorgen

Het nominale loon lijkt nog niet te stijgen, maar hierin kan volgens Wade verandering optreden zodra het effect van de lage olieprijs is weggeëbd. Tenminste, zolang de werkloosheid laag blijft of nog verder daalt. Hier staat wel tegenover dat de duurdere dollar en de zwakte in de opkomende markten de Amerikaanse de inflatie naar beneden jagen.

Wade: "Na jaren van stijgende bedrijfswinsten, lijken deze nu af te nemen. Een mogelijke loonstijging zou de winstmarges nog verder aantasten, tenzij de extra loonkosten kunnen worden doorberekend, of de productiviteit verder kan woren verhoogd."

Er is op dit moment volgens Wade sprake van een verzwakking van de kapitaalinvesteringen. Dit is een indicatie dat bedrijven voorzichtiger worden. Maar is dit voldoende om een recessie te veroorzaken? Wade: "Nee, daarvoor moet de malaise zich verder uitspreiden naar de consument via de arbeidsmarkt.

Geen recessie

Wade verwacht wel dat de consumptie de komende maanden onder druk komt te staan door zwakkere groei op de arbeidsmarkt en het afnemende voordeel van de lage olieprijzen. Wade acht het waarschijnlijk dat Schroders volgende maand de groeiverwachtingen van de VS voor 2016 neerwaarts bij zal stellen, maar ziet geen aanleiding voor een recessie.

Wade: "De zwakte van de bedrijfswinsten is niet acuut genoeg en de inflatiedreiging is te gering om een felle reactie van de Fed uit te lokken."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen