Nieuws

Beste tracker: ETF of indexfonds?

In de keuze tussen een ETF en een indexfonds gaat rendement boven kosten, betoogt Detlef Glow van Lipper.

Kosten zijn een belangrijk criterium in fondsselectie. Het is de reden dat beleggers indexfonden verkiezen boven ETF's. De niet-beursgenoteerde indexfondsen zijn immers veelal goedkoper dan beursgenoteerde ETF's. Waarom veel voor een indexproduct betalen als het ook goedkoop kan.

Daar is wel iets tegenin te brengen. Belangrijker dan de kosten is uiteindelijk het rendement dat een product geeft. Hoe zit het met de rendementen op de korte (een jaar), middellange (drie jaar) en lange termijn (vijf jaar) van ETF's en indexfondsen? Om appels met appels te vergelijken zijn ETF's en indexfondsen gegroepeerd op de basis van de index die zij volgen.

ETF's, die de Franse CAC, Duitse DAX, Amerikaanse S&P 500, Eurostoxx 50 en MSCI Europe volgen, rendeerden op zowel de korte, middellange als lange termijn beter dan de concurrerende indexfondsen. Voor de MSCI USA, FTSE 100 en FTSE All Share was het beeld precies andersom. Maar toch, in de meeste gevallen rendeert een ETF, ondanks hogere kosten, beter. 

Transactiekosten maken het verschil

Wat is de reden van dat rendementsverschil, terwijl ETF's en indexfondsen gebruik maken van dezelfde beleggingstechnieken? Volgens mij zijn het de transactiekosten die het verschil maken. Die liggen voor de niet beursgenoteerde indexfondsen hoger.

Elke dag koopt en verkoopt een geautoriseerde handelaar de benodigde stukken. Die kosten worden vervolgens verhaald op het fondsvermogen, dus verlagen het rendement. De transactiekosten van de wel beursgenoteerde ETF zitten besloten in de bied/laat-spread en worden dus niet verhaald op het fondsvermogen. 

Enfin, in de meeste gevallen is het verstandiger om voor een ETF te kiezen. Dat geldt met name voor rendementen op de lange en middellange termijn. In die zin is het verbazingwekkend dat de meeste beleggers  indexfondsen verkiezen. Blijkbaar hebben zij hun huiswerk niet goed gedaan.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie