Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

“Het obligatieverhaal is nog niet uit”

Een bubbel in obligaties, daar maakt fondsmanager Charles Zerah, van Carmignac Portfolio Global Bond, zich geen zorgen om.

Een bubbel in obligaties, daar maakt fondsmanager Charles Zerah, van Carmignac Portfolio Global Bond, zich geen zorgen om.

“Nee hoor, het gaat lang niet overal in de wereld zo goed. Opkomende markten doen het momenteel niet goed, er is bezorgdheid bij de ECB over een afnemende economische groei in Europa. Er is geen inflatie, het doel van de ECB met alle steun, juist eerder sprake van risico op deflatie. Wij verwachten ook dat de depositorente, die nu net negatief is, nog wel verder omlaag kan. Dan krijgen we eenzelfde soort situatie als in Zweden, Denemarken en Zwitserland.”

In dit scenario is het volgens Zerah niet onaantrekkelijk om in fixed income te blijven beleggen, bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Portugal. “Het renteverschil tussen de zwakkere eurolanden en Duitsland is verder afgenomen door uitspraken van Mario Draghi. Dit betekent dat de Zuid-Europese landen er steeds beter voor komen te staan.”

Weg van de VS

Het is niet uitgesloten dat Draghi nog meer doet, dus dat zou obligatiebeleggers nog meer in de kaart kunnen spelen, aldus Zerah. Het liefst belegt hij nu echter in verre, volwassen markten zoals in staatsobligaties van Australië en Nieuw-Zeeland.

Met een mogelijke renteverhoging in december of in ieder geval in 2016, beweegt het obligatiefonds van Carmignac liever wat weg van de VS. Australië en Nieuw-Zeeland zijn prima diversifiers.

“Daar is er geen sprake van steun van inmenging van centrale banken en meer zicht op overheidsbeslissingen. En als obligatiebelegger kan ik het eigenlijk niet zo zeggen, maar er is daar ook value te vinden. Ook in het Verenigd Koninkrijk overigens.”

Drie pijlers

Het fonds van Zerah belegt niet alleen in (staats)obligaties. Het kent daarnaast nog twee pijlers: credit debt en currencies. Het rendement op valuta is de afgelopen periode aangetrokken.

En het zijn interessante tijden met valuta die vooral bewegen op acties van centrale banken. “De ECB zal er alles aan willen doen om de euro laag te houden, in Japan zal er ook nog gesteund worden en in de VS is die periode alweer voorbij.”Overigens wordt valuta in de portefeuille niet gehedged. De basisvaluta van het fonds is euro, maar er is geen actief beleid om dat af te dekken tegen schommelingen.

Zerah legt uit: “Het hangt bij onze top-down-beleggingstrategie niet af van de valuta of we een obligatie uit een bepaald land selecteren. We kijken eerst naar de schuld, dan naar valuta. Voor ons zijn economische omstandigheden en de vraag wat centrale banken gaan doen belangrijker.”

Verhouding schuld-risico

Het risicomanagement van het fonds wordt per pijler bekeken. Elke maand en elk kwartaal kijkt Zerah samen met zijn team en bijvoorbeeld het cross-assetteam of hun convictions nog aan de eisen voldoen. Wat de verhouding is tussen schuld en risico

“Is er sprake van een verandering in de volatiliteit, hoe staan de valuta ten opzichte van elkaar. Dat soort zaken houden we ook op dagbasis in de gaten. Ons ondersteunende cross-assetteam houdt bijvoorbeeld de correlaties bij. En kijken bijvoorbeeld of het fonds niet te volatiel wordt. Een volatiliteit van 7 tot 9% zoals dit fonds heeft, lijkt hoog, maar dat hoort bij een wereldwijd beleggend obligatiefonds.”

Expres geen EM

Opkomende markten zijn volgens Zerah nu niet interessant en zeker te volatiel. Het fonds heeft er dan ook geen exposure. “Wij beleggen top-down en over het algemeen staan opkomende markten er economisch niet goed voor. Zolang commodityprijzen niet stabiliseren, blijven wij heel voorzichtig met obligaties uit deze landen. Het risico en de volatiliteit zijn gewoonweg te hoog.”

Maar om echt terug te keren op opkomende markten moeten niet alleen de grondstoffenprijzen niet meer dalen, ook moet er volgens Zerah zicht zijn op meer economische groei.

En de waarderingen mogen ook wel wat lager. Stabilisatie, daar draait het volgens hem om op opkomende markten. Opvallend is dat Zerah recent het percentage bedrijfsobligaties uit sterke, volwassenmarkten heeft teruggebracht. Niet omdat het daar slecht gaat. In de VS is zelfs sprake van een boom.

Bedrijfsobligaties interessant

De Wall Street Journal schreef deze week dat de uitgifte van Amerikaanse bedrijfsobligaties in oktober piekte op 103 miljard dollar voor bedrijven met een goede kredietwaardigheid. De markt voor bedrijfsobligaties ligt op koers om voor de vierde keer op rij een jaarrecord neer te zetten.

Zerah greep de goede marktomstandigheden aan om winst te nemen. “Bedrijven verlagen hun schulden, hebben betere balansen. Bedrijfsobligaties blijven interessant, het verhaal is nog niet over.”

Wat betreft credits, daar hanteert Zerah een ‘Zwitserse mening’. “Ik ben erg positief op banken en vooral de nationale kampioenen zullen in staat zijn een aantrekkelijk rendement te genereren.

Over het fonds

 • Fonds: Carmignac Portfolio Global Bond
 • Soort fonds: SICAV
 • ISIN: LU0336083497
 • Sinds: 14-12-2007
 • Fondsmanager: Charles Zerah
 • Beheerd vermogen: 470 miljoen euro
 • Basisvaluta: euro
 • Rendement 1 jaar*: 6,60%
 • Rendement 3 jaar: 12,20%
 • Rendement sinds oprichting: 28,29%
 • Benchmark: JP Morgan GBI Global (EUR)

Top 10-posities fonds

 1. Duitsland 2,50% 15/08/2046
 2. VS 2,00% 15/02/2025
 3. Australië 4,50% 15/04/2020
 4. Nieuw Zeeland 5,50% 15/04/2023
 5. Nieuw Zeeland 6,00% 15/12/2017
 6. Australië 3,25% 21/04/2025
 7. VS 0,25% 30/11/2015
 8. Australië 2,75% 21/10/2019
 9. Italië 1,50% 01/06/2025
 10. Japan 1,40% 20/03/2055

*Bron: septembermaandrapport Carmignac


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie