Nieuws

Verduurzaming pensioenfondsen stokt

Nederlandse pensioenfondsen zijn er het afgelopen jaar niet duurzamer op geworden, aldus de VBDO.

Nederlandse pensioenfondsen zijn er het afgelopen jaar niet duurzamer op geworden. Meer samenwerking zou helpen. Dat stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in zijn nieuwe verslag over de ontwikkeling van het duurzaam beleggen voor Nederlandse pensioenfondsen.

Het is voor de negende keer dat VBDO een dergelijk verslag presenteert. In de voorgaande jaren was juist sprake van een sterke stijging van het duurzaamheidsbesef bij pensioenfondsen, aldus VBDO. In 2009 was nog slechts 12% van de investeringen van pensioenfondsen getoetst aan duurzaamheidsbeleid.

In 2015 ius dat 76%. Het feit dat de verduurzaming bij pensioenfondsen stokt heeft volgens VBDO te maken met het relatief achterblijven van kleinere fondsen. Hoewel er uitzonderingen zijn, scoren grote partijen als ABP en PFZW doorgaans hoger dan de kleinere fondsen.

Meer samenwerken

Meer samenwerking tussen de fondsen zou deze relatieve achterstand kunnen ombuigen, aldus VBDO. Dat beleggingen getoetst worden aan duurzaamheidsbeleid betekent nog niet dat het allemaal ook om groene investeringen gaat.

Bij veel pensioenfondsen gaat het vooral om het weren van enkele bedrijven uit de beleggingsportefeuille. In andere gevallen worden bepaalde zorgen geadresseerd bij het bedrijf.

"Het betekent zeker niet dat driekwart van de ons gespaard pensioenvermogen nu helemaal groen is,” aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. De zaken die bij bedrijven worden aangekaart hebben vooral te maken met verantwoord beloningsbeleid, arbeidsomstandigheden en mensenrechten.

De top drie van dit jaar wordt aangevoerd door het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, gevolgd door het bedrijfstakpensioenfonds voor de Landbouw en het ABP. Het pensioenfonds van bierbrouwer Heineken is de sterkste stijger. Het klom vijftien plaatsen naar nummer 24.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's