Nieuws

Value doet het historisch slecht

Value-aandelen doen het dit jaar maar matig, terwijl groei-aandelen flink wat opleveren. Waar ligt dat aan?

Value-aandelen doen het dit jaar maar matig, terwijl groei-aandelen flink wat opleveren. Netflix noteert 110% hoger, Amazon 95%, Google 35% en Facebook 32%. Zij doen het opvallend goed in een matige markt, want meer dan de helft van de aandelen uit de S&P 500 noteert slechts een schamele 0,15% hoger.

Value levert momenteel een historische onderprestatie ten opzichte van growth. The Irrelevant Investor gebruikt de high minus low-factor om dit toe te lichten. Het rendement op de kleinste en grootste value-aandelen trekt hij af van het rendement op de kleinste en grootste groei-aandelen. 

De eerste jaren na 2000 deed value ten opzichte van growth het bijzonder goed, maar de laatste tien jaar beweegt de high minus low-factor min of meer zijwaarts. In deze periode zou een belegger beter af zijn geweest met een brede portefeuille, dan nadruk te leggen op value. Value heeft het op zich wel goed gedaan, maar niet beter dan growth.

De valuepremie is niet elk jaar voorhanden. Over een periode van tien jaar vertoont de valuepremie een betrouwbaarder beeld. De high minus low-factor valt dan in 98% van de tijd positief uit. Nu zitten we net in die 2% en het is de slechtst presterende periode voor value ten opzichte van growth.

Onderliggende posities

Wat is daar de verklaring voor? De blogschrijver moest direct denken aan de opkomst van allerlei smart bèta-strategieën. Het lijkt erop dat iedereen een of andere premie najaagt, wat ertoe leidt dat die verdwijnt. Maar een analyse van de smart bèta-strategieën laat zien dat blootstelling aan groei juist die van value overtreft.

Het antwoord is mogelijk redelijk eenvoudig te vinden en heeft te maken met de onderliggende posities in value en growth. De laatste tien jaar maken financials zo’n 20% tot 30% van de Russell 3000 Value Index uit. En juist die sector heeft dramatische tijden achter de rug. De energie- en nutssector is goed voor nog 20% van de value-index en die noteren ook onder hun piek van 2007. Deze drie sectoren zijn al goed voor de helft van de index en falen tot nu toe om echt waarde toe te voegen. 

Terugblikkend valt te concluderen dat iPhones het beter doen dan iBanks. Is een omslag aanstaande? Welke kant moet u kiezen? De blogschrijver waarschuwt dat het nooit verstandig is om voor de uitersten te gaan. En het timen van een omslagpunt is al helemaal geen doen. Dit soort trends kunnen langer aanhouden dan u denkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie