Nieuws
Het gevaar van te grote ETF’s
De liquiditeit van futures is gelijk gebleven, maar ETF's van Nomura zijn zo gegroeid dat zij te groot dreigen te worden
De liquiditeit van de futures is gelijk gebleven, maar de fondsen van Nomura zijn dermate gegroeid dat zij te groot dreigen te worden om de index nog goed te kunnen volgen. Daarom heeft de fondsaanbieder sinds afgelopen vrijdag het Next Funds Nikkei 225 Leveraged index ETF en twee andere fondsen gesloten voor nieuwe deelnemers, meldt Bloomberg.
Ook Next Funds Nikkei 225 Double Inverse Index ETF en de Next Funds Nikkei 225 Inverse Index ETF sluiten hun deuren voor nieuwe toetreders. De uitgang blijft wel open. Als het fonds niet meer kan kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs, dan wordt het gehinderd in het nauwgezet volgen van de index. Maar de topman van Nomura wijt het aan de omvang van zijn eigen fonds.
De benchmark kelderde weliswaar 13% sinds de piek in juni, maar de ETF is in vijf maanden tijd gegroeid tot een omvang van 6,16 miljard dollar. Instroom van particuliere beleggers heeft het fonds tot een van de grootste spelers gemaakt op de Japanse futures-markt. De meeste beleggers in de Next Funds ETF zijn particulieren, die contraire posities innemen.
Potentieel destructief
ETF’s plaatsen over het algemeen aan het einde van de handel hun orders, om zo dicht mogelijk bij de benchmark te blijven. Sommige analisten zien deze praktijk als oorzaak van de schommelingen tegen het einde van de handelsdag. Voor elke procent dat de Nikkei stijgt of daalt moeten leveraged ETF’s rond de 285 miljoen dollar aan aandelen kopen of verkopen.
Leveraged ETF’s kunnen de marktschommelingen versterken, want zij moeten kopen als de markt stijgt en verkopen als deze daalt. In stressvolle tijden werkt dit versterkend. Ook vanuit BlackRock klinkt kritiek op de leveraged ETF’s.
Larry Fink stelde vorig jaar dat deze fondsen een structureel probleem zijn en de potentie hebben om het systeem op te blazen. Hij trok zelfs een vergelijking tussen dit soort moeilijk te begrijpen fondsen en de complexe producten die ten oorzaak liggen aan de financiële crisis van 2008.