Nieuws

AllianzGI: No Hard landing!

Raymond Chan van AllianzGI kan de bezorgdheid over China niet delen. 'De Chinese economie groeit 4% tot 5%. What's the problem?'

Altijd inspirerend om met een topbelegger te spreken die afwijkende ideëen erop nahoudt. Raymond Chan, hoofd Aziatische aandelenbeleggingen van Allianz Global Investors, is bijvoorbeeld totaal niet bang voor een harde Chinese landing.

Volgens hem letten economen en beleggers te veel op de (negatieve) ontwikkeling van de Chinese industrie en zien zij de positieve gang van zaken in de belangrijkere dienstensector over het hoofd.

Transitie Chinese economie

Chinese diensten belangrijker dan productie

"Terwijl de Chinese productie terugloopt, nemen de servicediensten nog altijd hard toe. De Chinese consument geeft dit jaar 10% meer uit. De lonen stijgen nog altijd tussen de 5% en 10%. De vastgoedprijzen in de grote steden trekken weer aan."

Oké, nog een voorbeeld: "We zitten nu midden in de zogenoemde golden week holliday, waarbij de helft van het Chinese volk op reis is, in binnen- en buitenland. Het was nog nooit zo druk."

Zwak overheidsoptreden

Wel begrijpt Chan waar de bezorgdheid over China vandaan komt. Volgens hem regaeerde de Chinese regering buitengewoon slecht op de beursval deze zomer. Ook de timing van de devaluatie van de yuan kon niet slechter.

Maar met een economische groei van tussen de 4% en 5% is het volgens Chan lastig vol te houden dat de Chinese economie op een crashkoers ligt.

Chinese aandelen naar bodem

Chinese aandelen waren in 10 jaar niet zo goedkoopVolgens Chan begint het steeds interessanter te worden om in de Chinese aandelenmarkt te stappen. "In tien jaar waren Chinese aandelen niet zo goedkoop."

Toch adviseert hij om nog even geduld te hebben, totdat het vertrouwen in China weer is hersteld. 

Japan & India

Positiever is Chan over Japanse aandelen. Hoewel hij niet gelooft in Abenomics - Ik denk niet dat dat het werk - ziet hij wel goede ontwikkelingen in het Japanse bedrijfsleven, dat steeds meer oog heeft voor aandeelhouders en begonnen is bestemmingen te zoeken voor de enorme cashreserves.

"Voor Japan is het macroplaatje veel minder interessant dan de gebeurtenissen op bedrijfsniveau."

India? Daarover heeft Chan ook een mening. Hij begrijpt het optimisme van beleggers, maar moet zelf nog zien of Modi zijn hervormingsbeloftes waar kan maken. "Plannen om de belastingen te hevormen zijn tegengehouden door de senaat. Plannen om het voor de overheid gemakkelijker te maken om grond aan te kopen, zijn tegengehouden door de Chinese dorpen. India is een democratie en dat maakt het lastig om grote veranderingen door te voeren."

Volgens Chan zijn de komende twaalf maanden bepalend voor het beleggersvertrouwen in India. "Als Modi in die periode geen nieuwe hervormingen weet door te drukken, voorzie ik problemen."

Goldilocks

Het mooiste zou volgens Chan zijn als de FED over niet al te lange  tijd de rente een keer verhoogd om vervolgens niets meer te doen. Grote kans dat de dollar dan aan waarde verliest. Dat is volgens Chan gunstig

"In tijden dat de dollar meer waard wordt, gaat het altijd slecht met de Aiatische beurzen." Als dan ook de bedrijfswinsten weer omhoog gaan, biedt dat volgens Chan het uitgelezen moment om in aandelen uit opkomend Azië te stappen. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen