Nieuws

Obligatiebeleggers gaan voor 3%

NN Investment Partners peilde de niet al te enthousiaste obligatieverwachtingen van institutionele beleggers.

Wat valt er nog te verdienen met obligaties? Niet veel zou je zeggen met de huidige historisch lage rentes. Toch gaan institutionele beleggers gemiddeld uit van 3% yield. Bijna de helft van de respondenten denkt wel dat het voor managers van vastrentende fondsen moeilijk is om gedurende deze rentecyclus een positieve performance te genereren. Dit is de uitkomst een enquête, die Citigate Dewe Rogerson in september 2015 in opdracht van NN  Investment Partners heeft gehouden onder 103 internationale institutionele beleggers.

Een op de acht respondenten (12%) zegt de omstandigheden ‘zeer uitdagend’ te vinden. Slechts 4% van de respondenten omschrijft het huidige obligatieklimaat voor vastrentende beleggers als ‘gunstig’.  27% ziet nu juist goede kansen voor een mooi resultaat.

Actief risico

Sylvain de Ruijter, hoofd van global fixed income bij NN Investment Partners: “Het klimaat is voor obligatiebeleggingen niet gemakkelijk, maar dat is het nooit. In de ‘veilige’ delen van de vastrentende wereld zijn de rendementen inderdaad zeer laag. In veel G10-landen zijn de rentes op hoogwaardige staatsobligaties bijvoorbeeld lager dan 1%. De segmenten met een hoger risico bieden echter ook mogelijkheden met aantrekkelijke rendementen van meer dan 7% Een gespreide portefeuille met actief risico kan leiden tot behoorlijke rendementen over een periode van meerdere jaren.”

Het basisscenario van NN Investment Partners gaat nog altijd uit van een gematigde renteverhoging van de Fed dit jaar. Tenminste, als de onrust op de markt niet nog sterker terugkeert.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie