Nieuws

Gross eist 200 miljoen van Pimco

De beerput is open bij Pimco. Bill Gross klaagt het bedrijf aan over zijn gedwongen vertrek. Hij eist 200 mln dollar.

Oprichter en voormalig fondsbeheerder Bill Gross heeft een jaar lang zijn mond stijf dicht gehouden over zijn gedwongen vertrek bij Pimco, de vermogensbeheerder die onder zijn leiding de belangrijkste obligatiebelegger ter wereld werd. Maar nu heeft hij genoeg van alle leugens die in zijn ogen het afgelopen jaar zijn verspreid.

Hij klaagt zijn voormalige werkgever aan voor tenminste 200 miljoen dollar, zo blijkt uit een verslag in de New York Times. Het gaat Gross overigens niet om persoonlijk gewin. Al het geld dat hij met de zaak zal winnen, gaat naar liefdadigheid, kondigde hij aan.

Pimco was in de laatste jaren een bedrijf vol met achterklap, scheve ogen, messen in de rug steken en graaien, graaien, graaien geworden, in de lezing van Gross. Hij richt zijn pijlen vooral op Mohamed El-Erian, een gelauwerd econoom die bij Pimco was binnengehaald als opvolger van Gross. Daarnaast krijgt Daniel Ivascyn, zijn opvolger als Chief Investment Officer, de volle laag.

Geheime afspraak

De twee wilden volgens Gross Pimco diversifiëren richting meer risicovolle en lucratievere vormen van beleggen. De enige reden daarvoor zou zijn geweest dat ze op die manier zelf meer geld zouden binnenslepen. De documenten die gedeponeerd zijn bij de rechtbank staan vol bijzondere details. Zo blijkt er een geheime afspraak bij Pimco te zijn geweest die garandeerde dat Gross 20% van de beschikbare hoeveelheid geld voor bonussen zou krijgen toegewezen.

Daar wilden de andere Pimco-bestuurders van af, volgens Gross. Pimco zelf zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Gross wil via de rechtszaak zijn reputatie herstellen. Dat hij daarvoor een rechtszaak nodig heeft is pijnlijk. De voormalige sterbeheerder stapte eind vorig jaar over naar Janus, een andere Amerikaanse vermogensbeheerder.

Geschrokken klanten van Pimco trokken vervolgens 100 miljard dollar aan belegde gelden terug. Dit werd bij lange na niet allemaal aan Gross toevertrouwd. Het fonds dat Gross onder handen kreeg bij Janus kreeg 1 miljard dollar als startvermogen.

Dat is niet alles. Terwijl de Pimco-fondsen sindsdien betere resultaten laten zien dan de benchmark, presteert het Janus-fonds van Gross slechter dan zowel Pimco als de index. Het proces speelt in Orange County, in de buurt van de thuisbasis van Pimco in Los Angeles.

Update 12:00 uur: Pimco heeft een kort statement uitgestuurd over de claim van Gross. "'This lawsuit has no merit and our legal team will be responding in court in due course. Our focus remains on our clients and their investment portfolios."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's