Nieuws

Apple vol in bedrijfsobligaties

Beleggers krijgen concurrentie. Grote, rijke bedrijven beleggen nu ook in bedrijfsobligaties van andere ondernemingen.

Het geld stroomt binnen bij bedrijven als Apple. Wat doen ze ermee? Ze kopen bedrijfsobligaties. Dit blijkt uit een artikel in de Wall Street Journal. Uit een inventarisatie van Clearwater Analytics blijkt dat bedrijven met riante kasposities als Apple en Oracle dit niet langer grotendeels beleggen in overheidsobligaties en geldmarktfondsen, maar een hoger rendement zoeken door actief in bedrijfsobligaties te beleggen.

Meer dan de helft van het beschikbare geld wordt belegd in solide bedrijfsobligaties. Apple heeft volgens de laatste bedrijfscijfers een kasposities van 203 miljard dollar. Bijna de helft daarvan blijkt te zijn belegd in bedrijfsobligaties.

Oracle heeft 54 miljard dollar te beleggen en zet 29 miljard dollar apart voor bedrijfsobligaties. Op dit moment hebben deze een hoger rendement dan traditionelere beleggingsvormen als overheidsobligaties. Maar het maakt de beleggende bedrijven ook kwetsbaarder.

Vingers branden

Op het moment dat de rente sterk zal stijgen, zakken de koersen van bedrijfsobligaties in elkaar. Ook maken de beleggingen de bedrijven kwetsbaarder als er sprake zal zijn van serieuze economische tegenwind. Een deel van dit risico wordt gepareerd door in kortlopende bedrijfsobligaties te beleggen, met een looptijd van ongeveer vijf jaar.

Veel overheidsobligaties hebben een langere looptijd. De vraag naar de obligaties met een kortere looptijd heeft er wel voor gezorgd dat deze de afgelopen tijd relatief duurder zijn geworden Het verleden heeft echter uitgewezen dat bedrijven wel degelijk hun vingers branden aan deze meer risicovolle strategie.

Procter & Gamble verloor tijdens de Amerikaanse bankencrisis van 1993 100 miljoen dollar met beleggingen in derivaten van Bankers Trust. Een bedrijf als Apple heeft de portefeuille bedrijfsobligaties de afgelopen maanden aanzienlijk uitgebreid.

Volgens de laatste gegeven van eind juni heeft het bedrijf 99 miljard dollar aan bedrijfsobligaties uitstaan. Dat is 25% meer dan eind 2014. Ter indicatie. De omvang van de portefeuille van Apple is net zo groot als de totale uitgifte aan bedrijfsobligaties in juni van dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen