Nieuws

Yellen: de rente kan dit jaar omhoog

De Fed zal de rente dit jaar nog verhogen. De Amerikaanse economische groei is daarvoor robuust genoeg, aldus Janet Yellen.

De Fed zal de rente dit jaar nog verhogen. De Amerikaanse economische groei is daarvoor robuust genoeg. Dat maakte Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, duidelijk tijdens een speech waarover de Washington Post bericht.

Vorige week besloot de Fed de rente nog ongemoeid te laten. In een verklaring liet Yellen toen weten dat er eerst afgewacht zou worden hoe de onrust in China en op de financiële markten zou uitwerken op de economische situatie in de Verenigde Staten.

Een week later blijkt het antwoord al duidelijk. "Op dit moment voorzien we niet dat de gevolgen van de recente ontwikkelingen groot genoeg zijn om onze beleidslijn aan te passen.”

Zorgen om inflatie

Dit omzichtige taalgebruik wordt gezien als een duidelijk indicatie dat de rente dit jaar verhoogd zal worden. Bij de bijeenkomst van het beleidscomité van de Fed vorige week gingen vijftien van de zeventien stemgerechtigden uit van een renteverhoging dit jaar.

Het grootste gedeelte van haar speech gebruikte Yellen om haar zorgen uit te spreken over de lage inflatie in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. De Fed heeft, net als de ECB en de Bank of England, een inflatiedoelstelling van 2%.

Met een inflatie van 0,4% blijven de Verenigde Staten daar ver van verwijderd. Hoewel een lage inflatie door velen als aantrekkelijk wordt gezien omdat het leven niet duurder wordt, ziet Yellen ook nadelen. Iemand met schulden, zoals een hypotheek, ziet de waarde van die schuld slechts langzaam dalen.

Bovendien zorgt de lage inflatie er volgens Yellen voor dat centrale banken minder mogelijkheden hebben om de economie aan te zwengelen ten tijde van crisissen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie