Nieuws

Harvard op zoek naar short sellers

Harvard is op zoek naar fondsmanagers, die gespecialiseerd zijn in short selling, omdat de markten te duur worden.

Harvard is op zoek naar fondsmanagers, die gespecialiseerd zijn in short selling. Het fonds dat de miljarden van de universiteit onder beheer heeft, is bezorgd over de dure financiële markten, schrijft de Financial Times. In het laatste jaarrapport meldde het Harvard-fonds dat het rendement is gedaald naar 5,8% en dat fondsbeheerders meer cash aanhouden, omdat een aantal markten te duur worden. Een jaar eerder bedroeg het rendement nog 15,4%, toen wereldwijd de aandelenmarkten en masse hoger marcheerden. 

Voorzichtigheid is geboden in een aantal sectoren van de portefeuille, laat topman Stephen Blyth weten, met name vanwege de hoge waarderingen. Blyth gaf te kennen dat Harvard momenteel specialisten selecteert met een bewezen staat van dienst in zowel de long- als de shortkant van de aandelenmarkt. 

Vijf kernfactoren

Sinds zijn aantreden als topman van het Harvard fonds licht Blyth het complete assetallocatieproces van het fonds door. Harvard, maar nog meer Yale, wordt gezien als trendsetter in de asset allocatie en portefeuillebeheer. Harvard focuste vanouds op het risico en rendement van elke beleggingscategorie. Nu breidt men de selectiecriteria uit naar vijf kernfactoren:

  • de outlook voor wereldwijde aandelen
  • treasuries
  • valuta
  • inflatie
  • highyield-credit

Het gevolg is dat de blootstelling aan overzeese aandelen fors wordt teruggeschroefd, terwijl vastgoed en obligaties worden opgeschroefd. Blyth wil meer flexibiliteit voor het fonds. Het streven van hem is om de inflatie met 5% per jaar te verslaan over tien jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie