Nieuws

Pimco nog last van vertrek Gross

Een jaar na dato merkt Pimco nog altijd de gevolgen van het vertrek van Bill Gross, hun voormalige boegbeeld.

Een jaar na dato merkt Pimco nog altijd de gevolgen van het vertrek van Bill Gross, hun voormalige boegbeeld. De grote obligatiebelegger gaat nog steeds door een periode van herstel heen, schrijft Pensions & Investments. Het vertrek van de Bond King raakt zowel de reputatie als het vermogen onder beheer. Bill Gross was decennia lang het gezicht van de firma, waarvan hij zelf mede-oprichter was.

De uitstroom van kapitaal houdt aan. Het fonds waar Gross de scepter over zwaaide, het Total Return Fund, zag in augustus 2,5 miljard dollar uitstromen. Sinds zijn vertrek is het fonds zo’n 200 miljard dollar gekrompen, tot net onder de 100 miljard dollar. In piektijden bedroeg de omvang van dit vlaggenschip 293 miljard dollar.

De schade voor Pimco is veel groter. Ook andere fondsen zagen beleggers vertrekken. Veel adviseurs raden aan om Pimco te mijden, ook al herstellen de prestaties van het Total Return Fund. Als er zo’n enorm kapitaal uit een fonds wegstroomt, dan geeft dat te denken, laat een weten. 

Bernanke aan boord

In de markt let men er vooral op of Pimco koers houdt en of personeel op sleutelposities behouden blijven voor het beleggingshuis. Als zoveel krimp in het vermogen onder beheer plaatsvindt, is men ook benieuwd wat voor effect die heeft op de organisatie. Moederbedrijf Allianz liet weten geen plannen heeft om Pimco te laten krimpen, ondanks de lagere winstgevendheid. Over het eerste halfjaar daalde de winst van Pimco met 29% vergeleken met een jaar eerder.

Pimco zelf geeft aan te focussen op de lange termijn prestaties van de fondsen. Uit cijfers van Morningstar blijkt het Total Return Fund van september 2014 tot september 2015 een positief resultaat te hebben behaald van 1,63%. Daarmee blijft het achter bij de index, die in diezelfde periode 2,012% rendement behaalde. Toch wist Pimco 70% van zijn concurrenten achter zich te laten en is het een duidelijke verbetering ten opzichte van de laatste maanden onder Gross’ leiding.

Pimco is nog steeds een grote speler. Het heeft Ben Bernanke weten te strikken als economisch consultant en 60% van het vermogen onder beheer is afkomstig van institutionele beleggers. Veel van de strategieën die de obligatiebelegger aanbiedt staan op de aanbevolen lijst van beleggingsadviseurs.

Ook het Total Return Fund heeft nog steeds zijn trouwe aanhangers, waaronder het City of Phoenix Employees’ Retirement System. De prestaties verbeteren en men heeft vertrouwen in het nieuwe team van fondsbeheerders, dat nu gevrijwaard is van spanningen in de top.

Bill Gross weigerde overigens commentaar, meldt Pensions & Investments.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen