Nieuws

Fed laat rente ongemoeid

Yellen zegt nee, de rente gaat niet omhoog voorlopig. De Fed heeft naar eigen zeggen meer tijd nodig.

De Federal Reserve heeft de rentestand ongewijzigd gelaten. Een stijging leek niet gepast gezien de huidige marktonrust. Dat heeft Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren verklaard, zoals de Wall Street Journal bericht.

“Gezien de ontwikkelingen die we hebben gezien en de gevolgen daarvan voor de financiële markten, willen we graag wat meer tijd hebben om te zien wat de gevolgen daarvan zijn voor de Amerikaanse economie”, aldus een verklaring van Yellen.

De Fed-bewindvoerders denken niet dat de marktonrust de Amerikaanse economische groei zal verstoren, maar ze willen daar zeker van zijn voordat de rente wordt verhoogd.

Nog twee keer

Een renteverhoging door de Fed wordt met spanning tegemoet gezien. Het moet een einde maken aan een uitzonderlijk lange periode van zeven jaar waarin sprake is geweest van een renteniveau in de buurt van de nulgrens.

In de zomermaanden gingen veel marktvorsers ervan uit dat de Fed in haar zitting van deze donderdag de knoop zou doorhakken. Door het markttumult van de voorbijgaande weken gingen ze er echter van uit dat de renteverhoging zou worden uitgesteld.

De Fed komt dit jaar nog twee keer bij elkaar, eind oktober en medio december. De verwachting is dat tijdens een van die twee zittingen tot een renteverhoging zal worden besloten.

Dertien van de zeventien Fed-bewindvoerders verklaart dit jaar een dergelijke renteverhoging te verwachten. Dit aantal is echter lager dan in juni, toen ze dezelfde vraag kregen voorgelegd. Toen gingen nog vijftien van de zeventien officials uit van een verhoging gedurende 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie