Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Eigenzinnige keuzes zorgen voor alpha

Eigenzinnige keuzes voor aandelen leiden tot een alpha dat zich niet laat nabootsen, aldus stockpicker Mikhail Zverev van SLI.

Mikhail Zverev, hoofd Global Equities bij Standard Life Investments, begint zijn verhaal met een rijtje redenen tot slapeloosheid voor beleggers:

  • Consumenten keren Unox en Honig de rug toe, op zoek naar gezonder voedsel.
  • Winkelketens verliezen klanten aan online concurrenten.
  • Zakenbanken kunnen geen kant meer op door strengere regels en kapitaaleisen.
  • Digitale disruption zorgt voor een bloedbad in de traditionele media- en vermaakindustrie.

Bij iedere calamiteit vraagt Zverev: “Zou u dit zien als een bedreiging voor uw portefeuille?” Meestal gaan er heel wat handen de lucht in onder het internationale gezelschap financieel journalisten dat is afgekomen op Investing in an Uncertain World, een tweedaags seminar van Standard Life Investments (SLI) op het hoofdkantoor in Edinburgh.

"U heeft natuurlijk gelijk," zegt Zverev. En dan, met een twinkeling in de ogen: "Maar al die bedreigingen zijn ook kansen, en daar wil ik het vandaag met u over hebben." SLI bedient grote beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars, universitaire endowments en family offices. Het heeft vooral naam gemaakt met Global Absolute Return Strategies.

Alles mag

Vrij vertaald: alles mag – aandelen, obligaties, derivaten, alternatives, cash, long én short. Als het maar leidt tot de spaarrente plus 5%, tegen een lager risico dan elders voor zo’n rendement. SLI bedacht GARS om het eigen pensioenfonds uit de rode cijfers te krijgen. Met zoveel succes, dat het Schotse huis besloot de klanten te laten meegenieten.

GARS is complex, zowel in de techniek als in de uitvoering en organisatie. Het is het ultieme actieve beleggen en binnen SLI is Mikhail Zverev misschien wel de ultiemste actieve belegger. Stock picking is uit, passief beleggen in (zie grafiek). Maar Zverev vindt dat saai en gemakzuchtig.

Met zichtbaar plezier vertelt hij over de uit de gratie gevallen hobby waarvan hij zijn werk heeft gemaakt. Hij belegt bottom-up, de meeste van zijn rivalen top-down: zij volgen indices, specialiseren zich in small of juist in large caps, of in smart beta.

Kunstje herhalen

Ten onrechte, denkt Zverev. "Eigenzinnige keuzes voor individuele aandelen leiden tot een alpha dat zich niet laat nabootsen." Hij onderbouwt dat ook met cijfers (zie grafiek). Tussen 1990 en 2011 behaalden de beste aandelen door de bank genomen een betere absolute return dan de beste regio’s en de beste sectoren. Een goede stockpicker kan zijn kunstje ook tot in de eeuwigheid herhalen. Grote top-down bets raken vaak uitgewerkt.

bottom-up aandelenbeleggen

SLI-klanten die in de auto-industrie willen beleggen, raken bij Zverev niet opgezadeld met een voorspelbaar rijtje Toyota/Volkswagen/BMW/Daimler-Benz. Hij stopt hun geld in Geely – een bescheiden Chinese nieuwkomer, maar ook de eigenaar van Volvo. "Geely heeft veel meer groeikansen dan die grote concurrenten, en speelt daar intelligent op in. De Chinese automarkt zal nog veel groter worden. En Volvo is klein maar fijn: een heel goed gerund automerk, waar Geely veel van kan leren."

Net zo met elektrische auto’s. "Tesla is een geweldig bedrijf, maar ook een heel duur aandeel." Zverev belegt liever in obscure Aziatische makers van veel simpeler elektrische vehikels. "Vooral China staat nog maar aan het begin van schoon rijden. Het land kampt met gigantische luchtvervuiling, het zal drastisch moeten ingrijpen."

Groeiparels

Misschien heeft Burton Malkiel gelijk en weet de markt het uiteindelijk altijd beter dan zelfs de meest briljante actieve belegger. "Maar de markt is traag met het inprijzen van positieve veranderingen op het niveau van individuele bedrijven," stelt Zverev.

"Wij proberen die als eerste te signaleren, en daarvan te profiteren." Tegen de tijd dat de rest van de markt volgt, zit Zverev al in een andere groeiparel.

Citywire heeft 1537 fondsmanagers gerangschikt en gewaardeerd op hun beleggingsprestaties. Op die lijst komt Zverev niet hoger dan plaats 904, zij het wel met een +-rating. Maar SLI Global SICAV Global Equities Class A, een van de fondsen die hij leidt, krijgt van Morningstar vier sterren. Tot dusver dit jaar staat het fonds 5,61% in de plus. De laatste drie jaar groeide het gemiddeld 15,04% per jaar, de laatste vijf jaar was dat 12,63%.


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen