Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Geen boycot, maar verbetering

Een slecht duurzaamheidsbeleid is volgens SLI geen excuus voor een boycot, maar tijd voor verbetering.

Amanda Young herinnert zich een bijeenkomst met beleggingsprofessionals waarop zij de zelfmoorden van Foxconn-werknemers ter discussie stelde en de gevolgen daarvan voor de reputatie van Apple, dat zijn iPhones bij Foxconn laat maken.

Een van de aanwezige analisten kon haar niet volgen. In China ligt het percentage zelfmoorden nu eenmaal veel hoger dan in het Westen en Foxconn bleef daar nog ruim onder. Wat was dan het probleem?

"De goede man besefte kennelijk niet dat consumenten de makers van hun smartphones nooit zullen beoordelen op zulk abstract gecijfer,"zegt Young, hoofd Responsible Investment bij Standard Life Investments (SLI) in het Schotse Edinburgh.

"Des te meer op wat er bij Foxconn gebeurde. Gewoon, omdat het nieuws was dat ieder normaal mens als schokkend ervaart." Discussies als met deze analist voeren Young en collega's dagelijks.

Strenge criteria

SLI beheert zo’n 360 miljard euro voor klanten wereldwijd. Veel beleggers van dat kaliber doen duurzaam er zo’n beetje bij. Ze hebben gewone én sustainable portefeuilles in de aanbieding; voor de tweede categorie verschuilen ze zich veelal achter de duurzaamheids-ISO’s van clubs als Sustainalytics, Eiris en SAM, een dochter van Robeco.

De Schotten doen het anders. SLI probeert alle beleggingen verantwoord te krijgen. Young en collega's zijn de vliegende kieps, die daarover in gesprek gaan met professionals en hun klanten. In juli kregen zij een Extel Award als het beste Britse team voor verantwoord beleggen.

Duurzame criterin Standard Life Investments

Met wie en wanneer zij in gesprek gaan, is voorwerp van strikte criteria. Financiële criteria, om te beginnen. Het Responsible Investment-team concentreert zich op SLI’s zwaarste beleggingen in aandelen en obligaties, gemeten naar beurswaarde, gewicht binnen hun regio en aandeel in wat de betreffende emittent in totaal heeft uitstaan.

Zwakke plekken

"Sommige van onze aandelenparticipaties maken 10% uit van het totale geplaatste kapitaal van het betreffende beursfonds."
Al die effecten monitoren zij voortdurend op mogelijke risico’s voor de klanten. Young geeft een voorbeeld. "Zowel de grote merken in voeding als in mode zijn kwetsbaar voor moderne vormen van slavernij. Wij lopen hun complete productieketens na, van de grondstof tot het winkelschap. Aan de hand van gepubliceerde bronnen, gesprekken met activisten en eigen onderzoek ter plaatse. Als wij zwakke plekken ontdekken, gaan we daarover een gesprek aan."

Het bedrijf in kwestie of de klant die erin belegt: met wie Young en collega's het eerst gaan praten hangt af van de omstandigheden van het geval. Doel is nooit om een belegging te liquideren, als een gezwel dat de rest van de portefeuilles kan besmetten.

"Een bedrijf kan een geweldige belegging zijn omdat het heel goed wordt geleid en tegelijk slecht scoren op het vlak van responsible investment. Dat is geen excuus voor een boycot, maar een kans op verbetering." Door de grondigheid van onderzoek en engagement probeert het team van Young nauwkeuriger te bepalen waar legitiem economisch gewin omslaat in een onaanvaardbaar maatschappelijk risico.

Minder zwaar afrekenen

"Neem steenkool. Veruit de meest vervuilende fossiele brandstof, daar is iedereen het over eens. Maar sommige gebruikers hebben geen alternatief. Van alle staal op aarde wordt 70% geproduceerd met behulp van metallurgische steenkool, beter bekend als cokes."

SLI zal staalfabrikanten dan ook minder zwaar afrekenen op steenkoolgebruik dan energieconcerns als Vattenfall en RWE, die hun krachtcentrales kunnen omzetten op andere brandstoffen. Zelfs als zij doorgaan met steenkool kunnen zij punten verdienen bij SLI.

"De gemiddelde kolencentrale zet maar 33% van de energie in de steenkool om in elektriciteit. Iedere procentpunt meer efficiency verlaagt de CO2-uitstoot met 2 tot 3%."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's