Nieuws
Zweden op stoom, Finland stokt
De toestand van de wereldeconomie heeft ook impact op de outlook voor de Scandinavische landen, stelt Nordea.
De wereldeconomie trekt wel aan, maar veel minder dan verwacht mag worden als men kijkt naar het extreem ruime monetaire beleid en de lage olieprijs. De toestand van de wereldeconomie heeft ook impact op de outlook voor de Scandinavische landen, stelt Helge Pedersen, hoofdeconoom van Nordea.
Nordea gaat uit van een groei van de wereldeconomie met 3,1% in dit jaar en 3,5% in 2016. Zoomt de vermogensbeheerder in op Scandinavië, dan doet Zweden het erg goed en staat ook Denemarken er beter voor dan een paar jaar geleden. Zweden profiteert van een sterke binnenlandse vraag. Dit jaar en komend jaar kan de economie met 3% groeien, maar aan de horizon doemt vertraging op als de expansiekrachten afnemen.
De scherpe daling van de olieprijs voorspelt een paar magere jaren voor Noorwegen. De activiteit van de oliedienstverlening zal afnemen. Pedersen verwacht voor de komende jaren een groei rond de 1,5% voor Noorwegen, met een stijgende werkloosheid.
In Denemarken trekt de economische activiteit aan. Pedersen ziet het als een zichzelf instandhoudend herstel, dat waarschijnlijk aan momentum zal winnen. De stijging van de werkgelegenheid en de huizenprijzen verlenen steun aan de groei van de consumptieve bestedingen. De wereldeconomie vormt eigenlijk de grootste bedreiging voor het ontluikende herstel in Denemarken.
De verwachtingen voor de Finse economie heeft Nordea neerwaarts bijgesteld. Dit jaar wordt een lichte krimp verwacht en voor volgend jaar een bescheiden groei van 0,5%. Als oorzaak wijst de vermogensbeheerder naar de achterblijvende export. De Finse export is met name gericht op de industriële sector, terwijl de wereldeconomie het momenteel vooral moet hebben van de consumptieve bestedingen. Finland kan dus niet profiteren van een herstel in de wereldeconomie. Dat maakt structurele hervormingen belangrijker als ooit tevoren.