Nieuws

Chinese fabeltjes

Paul Jackson van ETP-aanbieder Source ziet geen reden om zijn positieve kijk op China en aandelen te herzien. Integendeel.

Paul Jackson, hoofd multi-asset research van Source, een van Europa’s grootste aanbieders van ETP’s, hield vandaag audientie in het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht in Amsterdam. Hij heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de prijsbewegingen van opkomende valuta's sinds 1976, waarna hij vervolgens de betrouwbaarheid van de officiële Chinese cijfers onderzocht. Temidden van het huidige beurstumult zijn beide onderzoeken hoogst actueel.

Opkomende valuta's hebben dit jaar veel van hun waarde verloren. Past dat in een trend?
"Ja, sinds 1976 hebben opkomende valuta's ten opzichte van de dollar gemiddeld negentig procent van hun waarde verloren. De belangrijkste reden is dat de inflatie in deze landen veel hoger was dan in de VS en andere volwassen markten."

Over niet al te lange tijd gaat de Fed verkrappen. Dat wordt een verdere slachting?
"Dat geloof ik niet. Ik heb de correlatie tussen de Amerikaanse rente en opkomende valuta's niet kunnen vinden. Als er een correlatie bestaat, dan met de prijzen van grondstoffen. Dat is ook logischer, want veel van de opkomende markten zijn verkopers van grondstoffen. Gaan grondstoffenprijzen onderuit, dan ook de valuta's van deze landen."

Toch heeft China onlangs met de devaluatie van zijn yuan een valutaoorlog ontketend.
"Ook zo een fabeltje. In de afgelopen tien jaar is de yuan circa 50% meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Ten opzichte van de euro is het nog meer. Terwijl in diezelfde periode de Japanse yen ten opzichte van de dollar bijna een kwart van zijn waarde verloor.
Als er sprake is van een valuta-oorlog, dan zijn de Amerikanen daarmee begonnen, waarna Japan en de eurozone het stokje overnamen. China doet nu aan het einde van deze oorlog een klein beetje mee, puur uit zelfbescherming tegen het geweld van al die anderen."

U kent nog andere fabeltjes?
"Jawel. Dat China deflatie zou exporteren, klopt ook niet. China importeert juist deflatie. Niet alleen omdat de grondstoffenprijzen zo hard zijn gedaald, maar ook omdat de eigen munt meer waard werd. De Chinese exportprijzen zijn de laatste jaren redelijk gelijk gebleven, terwijl de importprijzen enorm zijn gedaald.
Ook wordt beweerd dat de officiële Chinese data onbetrouwbaar zijn. Ik heb ze vergeleken met tal van andere cijfers en ik ben geen inconsistenties tegengekomen. Dat het Chinese elektriciteitsgebruik is afgenomen, wil niet zeggen dat de Chinese economie niet meer groei, maar dat de Chinezen veel efficiënter met energie omgaan."

Maar de Chinese groei neemt wel af. Of is dat ook een fabeltje?
"Dat de Chinese groei afneemt, is wel zeker. Maar 7% lijkt me nog altijd best wel goed als je dat vergelijkt met de groei in de VS of in Europa. Het is wel minder dan de 12% groei van een aantal jaar geleden. Ook zal die 7% niet standhouden. In 2020 zal de Chinese groei zijn gedaald tot 6% en daarna verder dalen."

U maakt zich over de Chinese groei geen zorgen. Vanwaar dan het huidige beurstumult?
"Vooral omdat de meeste beleggers zo weinig van China weten, terwijl het wel een van de belangrijkste economieën ter wereld is. Als je ergens weinig van weet, ben je sneller bang. Wie ’s nachts door een bos loopt, schrikt ook eerder van een geluid."

China heeft geen problemen?
"Het belangrijkste probleem is dat de private sector de laatste jaren grote schulden heeft gemaakt.Veel van deze Chinese schulden zitten bij bouwbedrijven en schaduwbanken."

Zorgwekkend?
"Niet echt. De Chinese banken zijn goed gekapitaliseerd. Ze kunnen mogelijke verliezen prima ontvangen. Ik beschouw de huidige marktreactie daarom als overtrokken."

Dat leidt tot welk advies?
"Ik ben nog altijd positief over aandelen. Ja, ook als de Fed gaat verkrappen. Historisch gezien doen aandelenmarkten het prima als de Fed de rente hoger zet. Aandelenmarkten hebben geen probleem als de economische groei op peil blijft. Wel als de economische groei stagneert. Als de Amerikaanse economie in een recessie belandt, is het voorbij met de bullmarkt. Dat is nu niet het geval. Het lijkt er eerder op dat de Amerikaanse economie accelereert. Beijing kan onderwijl nog genoeg doen om een verdere groeivertraging te voorkomen. Ook over vastgoed en high yield ben ik positief. Ik geloof minder in de kansen van staatsobligaties."

Grondstoffen?
"Die zie ik verder verzwakken. Olie kan makkelijk terug naar 20 dollar. Op dat niveau heeft het sinds 1870 een groot deel van de tijd gezeten. In 80% van de tijd verkeerde de olieprijs tussen 20 en 60 dollar. Ook koper en goud zijn tegenwoordig duurder dan het langetermijngemiddelde. Daar kan dus ook nog wel wat vanaf."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Online magazine ETF's