Nieuws

Buiter: China voert ons naar recessie

Als de Chinese autoriteiten weigeren om de economie te stimuleren, verzandt de wereld razendsnel in een recessie, aldus Willem Buiter.

Als de Chinese autoriteiten weigeren om de economie te stimuleren, verzandt de wereld razendsnel in een heuse recessie. Dat zegt Citigroup econoom Willem Buiter tijdens een telefonisch gesprek met internationale media waar Bloomberg verslag van heeft gedaan.

Volgens Buiter is de werkelijke groei van China op dit moment ongeveer 4,5%. Dat is gevaarlijk dicht bij een niveau van 4% die door Buiter wordt omschreven als recessie voor het land. De enige manier om dit tegen te gaan is een enorm stimuleringsprogramma door de Chinese regering dat gefinancierd wordt door de centrale bank van China.

De kans dat de autoriteiten hiertoe besluiten acht Buiter niet erg hoog. Het land is nog altijd niet bekomen van het stimuleringsprogramma na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Dat stimuleringsprogramma heeft ervoor gezorgd dat lokale overheden en veel bedrijven nog altijd met een enorme schuldenberg zitten opgezadeld.

Incompetente manier

Volgens Buiter heeft de Chinese overheid op een incompetente manier gereageerd op de problemen op de Chinese aandelenmarkten van de afgelopen twee maanden. De Chinese overheid was aanvankelijk in haar nopjes met de bubbel die ontstond op de Chinese aandelenmarkt omdat het een prima manier was om van bedrijfsschulden af te komen.

Daarna heeft het alleen maar halfbakken maatregelen genomen. Dat is voor Buiter ook de reden om te denken dat de Chinese autoriteiten te langzaam zullen zijn met het aanzwengelen van de achterblijvende economische groei.

Hij verwijst onder andere naar uitspraken van de Chinese premier Li Keqiang die recent gezegd heeft dat er geen plannen zijn voor een omvangrijk stimuleringsprogramma. Dat is in de ogen van Buiter niet alleen voor het land zelf een probleem.

De hele wereld zal de gevolgen merken. Waar voor dit jaar nog rekening wordt gehouden met een wereldwijde groei van ongeveer 3%, houdt Buiter rekening met een groei van minder dan 2%. “Dat beschouw ik als een wereldwijde recessie”, aldus Buiter.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen