Nieuws

Jim Rogers: olieprijs gaat stijgen

Jim Rogers blijft geloven in hoge grondstoffenprijzen. Daarvoor hoeft de vraag helemaal niet omhoog.

De olieprijs breekt het ene laagterecord na het andere. De prijs nadert inmiddels het ultralage niveau van zes jaar geleden. Met koper gaat het niet veel beter. Dit jaar ging er 20% van de prijs af. Belegger-entertainer en grondstoffen-überbull Jim Rogers laat zich in een interview met de BBC niet uit het veld slaan. Tuurlijk, hij kan ook de redenen bedenken waarom de grondstoffensector zo hard is getroffen, maar zo zegt hij er meteen bij: "But don't count out a comeback for the depressed sector."

Zodra het aanbod minder wordt, kunnen de prijzen volgens hem weer even hard omhoog. Dat geldt in eerste instantie voor verschillende landbouwproducten. Maar ook voor olie, en dat is toch wel verrassend, ziet hij een einde komen aan de dalende prijstrend. Ja, ook als de vraag niet aantrekt. "You can have a bull market with flat demand or even declining demand if supply is not there."

Spoedig einde schalierevolutie

Zo constateert Rogers dat de oliereserves over ter wereld dalen. Er wordt volgens hem gewoon meer verbruikt dan gevonden. En de schalierevolutie in de VS dan? Daar is hij ook duidelijk over. Daar komt binnenkort een einde aan. "They may not know it yet, but they are going to be out of business soon."

Uiteraard krijgt de grondstoffengoeroe ooit wel gelijk. Als de prijzen maar lang genoeg laag blijven, zal het aanbod automatisch afnemen. Net zolang, totdat er schaarste optreedt en de prijzen weer omhoog vliegen. Rogers: “One old saying in the investment world is that the cure for low prices is low prices. They solve themselves as supply dries up."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022