Nieuws

Zwitserland in recessie

De dure frank speelt Zwitserland parten. In de laatste twee kwartalen kromp de economie, dus is het land in recessie.

Geheel onopgemerkt te midden van het Chinese koersgeweld is Zwitserland voor het eerst sinds 2009 in een recessie beland. Zeven maanden nadat de Zwitserse centrale bank besloot de Zwitserse Frank los te laten, waardoor de munt 11% meer waard werd tegenover de euro, ligt de economie er zwakjes bij.

Er wordt minder ge-exporteerd, minder geproduceerd en de prijzen dalen en dalen.

Zwitserse economie stagneert

In het laatste kwartaal kromp de economie voor de tweede keer. Ditmaal met een minimale 0,1%, maar toch. De Zwitserse centrale bank doet onderwijl wat het kan om het tij te keren.

De officiële rente staat op minus 0,75%, ongehoord laag. Op 17 september gaan ze bij de centrale bank weer vergaderen. Niemand die verwacht dat er dan aan de huidige rentestand wordt gemorreld.

Tenminste, als de export naar China niet te veel stagneert. De mindere economische groei van China mist zijn uitwerking niet. In juli daalde de export van horloges naar China met maar liefst 40%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen