Crowdfunding is niet vrijblijvend Met de groeiende populariteit van crowdfunding is ook het risico op wanbetaling toegenomen. Wees alert. 26 augustus 2015 10:45 • Door Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg Crowdfunding is nieuw en populair, maar dat maakt het nog niet vrijblijvend. Als crowdfunding met een investeringscomponent gepaard gaat, wijkt het niet veel af van reguliere financieringsmogelijkheden; er is een geldvraag en het platform (de tussenpartij) koppelt de geldverstrekkers aan de vraag. Crowdfunding kent risico’s voor geldvragers, voor beleggers en voor het platform zelf. Dat zijn niet alleen economische risico’s, maar ook risico’s vanuit financieel en toezichtsperspectief. Als de ‘crowd’ belegt in een bedrijf is er al snel sprake van een vergunningplichtige activiteit op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Wanneer de spelregels niet worden nageleefd, loopt de geldvrager of het platform juridische risico’s; een platform kan vergunningsplichtig zijn in haar bemiddelende rol en de geldvrager kan worden geconfronteerd met verplichtingen om beleggers te informeren of te waarschuwen dat de belegging buiten toezicht staat. Mislukte projecten Het niet naleven van deze verplichtingen kan vergaande gevolgen hebben. AFM en DNB beschikken over diverse middelen om in te grijpen bij overtredingen en kunnen forse boetes of dwangsommen opleggen. Crowdfunding-platformen zullen ondertussen goed naar de geldvrager en de eigen stabiliteit moeten kijken en mogelijk hebben ze een zorgplicht naar zowel de geldvrager als de geldgever. Geldgevers lopen uiteraard ook risico’s. Verhaalmogelijkheden op de geldvrager zijn vaak beperkt. Wat gebeurt er bij een faillissement van de geldvrager of het platform? Slechts bij uitzondering krijgen de geldgevers bij crowdfunding een vorm van zekerheid. Mislukte projecten zijn reeds voorgevallen, met de nodige verliezen voor investeerders. De groeiende populariteit van crowdfunding heeft gevolgen voor de risico’s die beleggers lopen. Het aantal geldvragers is recent flink toegenomen en groeit stevig door. Het risico op wanbetaling en zelfs faillissement neemt dus ook toe. Extra kritisch Beleggers die crowdfunding gebruiken als onderdeel van hun beleggingsportefeuille moeten de risico’s daarom goed onderzoeken. Als een beleggingspropositie te mooi lijkt om waar te zijn, moet je als belegger extra kritisch zijn. Hierin is crowdfunding niet uniek. Hierrn verschilt crowdfunding, ondanks de hoge coolfactor, niet van reguliere investeringen. Sterker, het is misschien zelfs wel een reden om extra alert te zijn. Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies. Deel via:
Assetallocatie 08:00 Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.