Nieuws

M&G: Gevaar robotisering overdreven

Robots hebben juist een positief effect op de banenmarkt, aldus Jim Leaviss van M&G Investments.

Iedereen heeft het over het gevaar van de opkomende robot. Ze zouden de gewone werknemer verdrukken. Dat valt reuze mee. Dat stelt Jim Leaviss van M&G Investments op het Bond Vigilantes-blog.

Leaviss kwam tot zijn bespiegelingen naar aanleiding van een artikel afgelopen weekeinde in de New York Times waarin de arbeidsomstandigheden bij Amazon aan de orde werden gesteld. Dat bedrijf maakt op grote schaal gebruik van robots, vandaar.

In werkelijkheid valt dat allemaal reuze mee, stelt Leaviss. Hij wist op een studie van Deloitte waarin juist wordt gewezen op de positivie bijdrage van robots op het gebied van banencreattie in de Verenigde Staten. Leaviss heeft ook een eigen onderzoekje gedaan. Daarin kijkt hij aleereerst naar de hoeveelheid robots in een economie per 10.000 werknemers.

Japan het verst

Japan blijkt het meest geavanceerd te zijn, op de voet gevolgd door Duitsland. De Verenigde Staten volgen op een gepaste afstand en China komt volgens de gegevens van Leaviss net kijken. Leaviss plaatst de cijfers over de robotisering naast die van de vergrijzing in de betreffende landen. De resultaten zijn bijna een op een vergelijkbaar.

Japan heeft de meest vergrijsde bevolking. Duitsland blijft ook op dit gebied niet ver achter, terwijl de problemen qua vergrijzing zowel in de Verenigde Staten als in China veel minder spelen. Leaviss trekt de vergelijking door richting het Verenigd Koninkrijk. De arbeidsproductiviteit is daar laag, net als het niveau van robotisering.

Volgens Leaviss heeft dat te maken met de snelle groei van de Britse bevolking en de geringe angst voor de verijzende bevolking. Het is al met al reden voor Leaviss om de komst van het nieuwe boek van Martin Ford (The rise of the robots), dat over enkele weken verschijnt, met vertrouwen tegemoet te zien.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie