Nieuws

Einde aan de droogte

Het Waterfonds van Pictet investeert vooral in manieren om schaarste terug te dringen. “Dat water een prijs heeft wordt langzaam duidelijk."

Het oudste duurzame themafonds, Pictet Water Fund, wil niet verdienen aan waterschaarste, maar juist aan het opheffen daarvan. Thematisch beleggen is de minst beoefende strategie in het duurzame arsenaal. Toch is het in veel opzichten de puurste variant; met themafondsen beleg je regelrecht in aandelen die een actieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingen.

Themafondsen doen het vooral goed bij particuliere beleggers, die minder denken in termen van regionale of stijlgerelateerde mandaten. Eén van de oudste en bekendste themafondsen in het duurzame spectrum is het Water Fund van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management.

Opgericht in 1999, belegt het fonds inmiddels 3,7 miljard euro in wereldwijde aandelen die alles te maken hebben met watervoorziening, waterzuivering, watertechnologie en milieudiensten. Fondsmanager Hans-Peter Portner beaamt dat Pictet Water nog altijd vooral door particulieren wordt gekocht.

“Particuliere beleggers zitten er vaak iets emotioneler in. Ze kiezen dit thema om de bio-infrastructuur van de planeet te helpen verbeteren.” Dat is ook de missie van Portner. Je kunt verdienen aan de schaarste – en dus de stijgende prijs – van schoon drinkwater, maar Portner wil vooral investeren in manieren om die schaarste terug te dringen.

“Dat water een prijs heeft wordt langzaam duidelijk. In Californië beseffen ze dat nu ook, na de drama’s in de landbouw sinds de droogte. Maar wij beleggen niet in water om te profiteren van het tekort, maar om bij te dragen aan een oplossing. We kopen aandelen die bijdragen aan de infrastructuur.”

Opkomende markten

Vooral in emerging markets vindt de groei plaats binnen het schoon water- thema. “Dankzij de snel groeiende middenklasse in opkomende markten gaat het rap. China heeft net een nieuw vijfjarenplan uitgebracht. Daar staan ook targets in voor waterkwaliteit. Dat gaat ongetwijfeld een trigger zijn voor meer investeringen in de sector. De bevolking in die regio wordt snel welvarender en raakt beter opgeleid. Ze maken zich steeds meer zorgen over het milieu en hebben ook de financiële middelen om er iets aan te doen. Ze verwachten dat gemeentes en overheden zich houden aan bepaalde standaarden van leefbaarheid en ze zijn bereid daarvoor te betalen. Dat is nieuw.”

Uiteraard blijft, naast de opkomende economiën, de westerse markt ook nog altijd een prominent jachtterrein voor het waterfonds: “In opkomende landen gaat het om nieuwe infrastructuur, in ontwikkelde landen gaat het om vervanging van verouderde infrastructuur. Ook hier moet veel gebeuren.” Portner vindt dat dat proces eigenlijk veel sneller zou moeten gaan; iets wat hij vooral de politiek verwijt. “Als je herkozen wil worden, red je dan de ijsbeer of red je een fabriek met een paar duizend banen? Een ijsbeer mag niet stemmen. Dus het is duidelijk wie er verliest.”

Bijbelse droogte

Na een paar jaar van netto uitstroom, laat Pictet Water dit jaar weer een sterke instroom zien. Zelfs instituten tonen interesse. “Vooral beleggers die minder verknocht zijn aan de benchmark ontdekken dit thema. Benchmarkbeleggers hebben vaak consultants, die in rendementshokjes denken. Dit product past niet in een hokje; het strekt zich uit van ontwikkelde tot opkomende markten, van value tot growth, van largecaps tot smallcaps. Het gaat nu gelukkig de goede kant op. Towers Watson omarmt onze ideeën, we hebben mandaten uitstaan bij een sovereign wealthfund en diverse Japanse pensioenfondsen en Mercer heeft ons op een buy staan.”

Portner was ook wel toe aan een toenamen van interesse bij beleggers. “Het mag ook wel na zeven jaar van Bijbelse droogte in deze markt. We hebben eindelijk weer regelmatige instroom in het fonds, na zeven jaar van per saldo uitstroom. Laten we hopen dat het een definitieve omkering is.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in de Special Duurzaam Beleggen in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen