Nieuws

Yuan nekt olieprijs

De devaluatie van de yuan is van grote invloed op de olieprijs. Maar er blijft vooral ook sprake van overproductie.

De prijs van een vat olie bereikt het laagste niveau in zes jaar. Zorgen over de Chinese economie zijn de aanleiding. Dit meldt de Wall Street Journal (inlog) naar aanleiding van ontwikkelingen op de New York Mercantile Exchange (Nymex). De prijs van een vat olie daalde daar gisteren tot een laagste niveau van 41,35 dollar.

Dat is een prijsniveau dat niet meer is gezien sinds maart 2009, toen de gevolgen van de kredietcrisis wereldwijd hevig werden gevoeld. Eerder dit jaar, medio maart, daalde de olieprijs tot met iets boven 50 dollar per vat. De belangrijkste reden voor de huidige daling zijn de ontwikkelingen in China.

De devaluaties van de yuan in de afgelopen dagen voeden de zorg dat de Chinese economie hapert. Een aanhoudende stroom van negatieve economische data wijzen op een lagere industriële productie en lagere economische groei. De devaluatie van de yuan heeft een direct gevolg voor de vraag naar olie in China.

Blijven maar pompen

Hoewel de olie-import de afgelopen maanden nauwelijks is gewijzigd, wordt nu een lagere vraag vanuit China verwacht, omdat de devaluatie van de yuan olie duurder maakt voor Chinezen.

De belangrijkste reden voor de prijsdaling blijft echter dat er sprake is van overproductie. Saoedi-Arabië, Irak en Amerikaanse fracking bedrijven weigeren vooralsnog om de olieproductie te minderen. Uit een rapport van ANZ Bank blijkt dat Amerikaanse fracking bedrijven op grote schaal kosten aan het drukken zijn, waardoor veel van hen nog rendabel zijn bij een olieprijs van 30 dollar per vat.

De huidige lage prijzen houden dan ook nog wel even aan, zo is de verwachting. Op de Nymex beurs werd olie die in september zou moeten worden geleverd verhandeld tegen een koers van 42,05 dollar per vat. Ook de futuresprijs van een vat Brentolie daalde in Londen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie