Nieuws

Uitstroom Pimco duurt voort

Inmiddels onttrekken beleggers al 27 maanden geld aan het Pimco Total Return Fund.

Beleggers blijven geld onttrekken aan het Pimco Total Return Fund. De uitstroom wordt wel minder. In juli was het 2,5 miljard dollar. Dit blijkt uit een artikel van Bloomberg. Ooit was het Pimcofonds het grootste ter wereld. Fondsbeheerder Bill Gross had sterrenstatus. Op het hoogtepunt in 2013 had het fonds een beheerd vermogen van 293 miljard dollar.

Tegenvallende beleggingsresultaten zorgden sindsdien voor een geleidelijke uitstroom. Die kwam in een stroomversnelling toen Gross in september vorig jaar het fonds verliet. Daarna nam de uitstroom geleidelijk aan af. In april ging het nog om ruim 5 miljard dollar, in juni om 3 miljard en vorige maand dus om 2,5 miljard. Al 27 maanden onttrekken beleggers geld aan het fonds.

Maar doe het Pimcofonds het dan zo slecht? Nee, niet echt.  Met een rendement van 1,6% ytd scoort het beter dan 93% van zijnsoortgenoten. Het totale vermogen van het fonds bedroeg eind vorige maand 101 miljard dollar.

Veranderend sentiment

Volgens bestuursvoorzitter Douglas Hodge van Pimco zeggen de cijfers niet alles. Meer dan veertig Pimco-fondsen laten een instroom van beleggingsgeld zien, vertelde hij recent op een beleggerscongres. De uitstroom uit het Total Return Fund heeft nu vooral te maken met een veranderend sentiment onder beleggers. Met het oog op de verwachte renteverhoging van de Fed zouden die nu kiezen voor alternatieven zoals het Pimco Income Fund, met een instroom van 1,4 miljard dollar het meest succesvolle beleggingsfonds ter wereld, aldus gegevens van Morningstar.

Het grootste beleggingsfonds ter wereld is nu het Vanguard Total Bond Market Index Fund, een directe concurrent van het Pimco Total return Fund. Het Vanguard fonds heeft een totaal beheerd vermogen van 117 miljard dollar. Het rendement sinds 1 januari 2015 bedraagt 0,8%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's