Nieuws
Stilte na de storm
Na de recente beursturbulentie verhoogt NN Investment Partners het advies voor aandelen en vastgoed.
Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd multi asset van NN Investment Partners: "In de eerste maanden van het jaar hadden beleggers de wind vol in de zeilen, dankzij soepel monetair beleid, goede economische cijfers en sterkere valuta’s. Vrijwel iedere beleggingscategorie liet – in euro’s – positieve rendementen optekenen. Echter, nog voordat de zomer goed en wel was begonnen, stak een flinke tegenwind op toen Grexit-scenario’s uit de kast werden gehaald en Chinese aandelen in enkele weken tijd met ruim 30% daalden.
Aangezien we geen grote waaghalzen zijn, besloten we dicht bij de kust te blijven en onze risicoposities te reduceren. Aandelen en vastgoed werden naar een neutrale weging gebracht en binnen aandelen bouwden we onze voorkeur voor de eurozone af. In beide gevallen werd de ijsberg ontweken. Met Griekenland werd een akkoord bereikt om over nieuwe steun te onderhandelen en de Chinese overheid nam drastische maatregelen om de lokale aandelenmarkt te stabiliseren.
Dat wil niet zeggen dat de lucht helemaal is opgeklaard. Griekenland heeft nog een lange, hobbelige weg te gaan, maar zal de komende maanden geen dagelijks voorpaginanieuws meer zijn. China op haar beurt zal geloofwaardigheid moeten terugwinnen bij internationale beleggers. De recente maatregelen waren niet bepaald een goed voorbeeld van een geliberaliseerde markt met vrij verkeer van kapitaal. In zo’n 20% van de A-shares ligt de handel nog steeds stil en een snelle opname van A-shares in de MSCI-index lijkt ver weg. Dit in een periode waarin de Chinese groeiverwachtingen voortdurend worden verlaagd en de schuldenberg tot duizelingwekkende hoogten groeit. De plannen om schulden om te zetten in aandelen kunnen voorlopig in de kast.
Echter, omdat we – althans voorlopig – in iets rustiger vaarwater zijn beland, hebben we onze tactische allocatie naar staatsleningen, aandelen en vastgoed terug in lijn gebracht met de positieve signalen van ons model. Aandelen zijn weer overwogen. Steunfactoren zijn het cyclisch momentum, waardering en de verbetering van het koersmomentum. Daarnaast zien we geen overdreven optimisme onder beleggers; de bull/bear ratio is laag. In lijn met aandelen verhoogden we ook vastgoed naar een kleine overweging. Het fundamentele plaatje is gunstig, met de verbetering van de arbeidsmarkten in de VS, Europa en Japan als belangrijke aanjager. Zelfs de Chinese vastgoedmarkt vertoont tekenen van stabilisatie. Niet alleen fundamentals zijn een steun, ook profiteert vastgoed van een yield-premie: het dividendrendement van vastgoedaandelen ligt zo’n 200 basispunten boven de rente op bedrijfsleningen, bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde. Het grootste risico op de korte termijn is een renteverhoging in de VS, die in onze ogen nog onvoldoende is ingeprijsd in de Amerikaanse obligatiemarkt.
Het risico van een nieuwe, snelle stijging van de Duitse 10-jaars rente is afgenomen. Dalende grondstofprijzen en lage loondruk houden de inflatieverwachtingen in toom. Monetair beleid blijft wereldwijd soepel. Ook het prijsmomentum in staatsleningen is verbeterd. Nadat de situatie rond Griekenland en China stabiliseerde, zagen we geen opwaartse druk op de rentes, waardoor we ons afvragen of er geen andere, minder zichtbare factoren spelen. We hebben daarom staatsobligaties van licht onderwogen naar neutraal gebracht.
De wijzigingen van de laatste weken laten de basis van onze tactische asset allocatie zien. We volgen niet blind ons navigatiesysteem, maar wijken uit als zich plotseling onverwachte risico’s of kansen voordoen. We hanteren een flexibele, dynamische aanpak: als feiten veranderen, aarzelen we niet om snel onze positionering aan te passen aan de nieuwe realiteit."