Nieuws

De robo-adviseur heeft de toekomst

Beleggingen via een volledig geautomatiseerd systeem, zonder menselijke tussenkomst, groeien komende jaren razendsnel.

Beleggingen via een volledig geautomatiseerd systeem, zonder menselijke tussenkomst, groeien komende jaren razendsnel. Dit staat in een artikel in Bloomberg Business. Volgens berekeningen van consultants van A.T. Kearney gaat het om een groei van 68% op jaarbasis. Dat betekent dat de gerobotiseerde fondsindustrie stijgt van een verwacht vermogen van 300 miljard dollar volgend jaar naar 2200 miljard dollar in het jaar 2020.

De helft van dat vermogen bestaat uit beleggingen die worden overgeheveld uit fondsen waar menselijke adviseurs nog een rol spelen. De rest bestaat uit nieuw geld. Let wel het gaat hier om beleggers die online of telefonisch, maar zonder de tussenkomst van een ander persoon, een beleggingsprofiel van zichzelf opstellen en daarna automatisch, via telefoon of internet, op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in hun portefeuille.

De analyse van A.T. Kearney wijst uit dat de kosten de belangrijkste reden zijn om over te stappen op zogenoemde robo-adviseurs. Daarnaast blijken de geautomatiseerde systemen beter in staat om beleggingen ode fiscaal meest aantrekkelijke manier te dirigeren. De verandering lijkt grote gevolgen te hebben voor de rol van adviseurs. Volgens dit artikel valt dit wel mee.

Adviseurs hebben zich de afgelopen jaren vooral gericht op mensen uit de babyboomgeneratie, geboren tussen 1945 en 1965. Het zijn vooral jongere beleggers, de Millennials, die gebruik maken van de robot-adviseur. Toch zal de industrie er binnen afzienbare tijd anders uitzien als de lucratieve beleggingscongressen in de maanden mei en juni ineens bezocht blijken te worden door merkwaardig bewegende geautomatiseerde robots die bovendien veel beter golf blijken te kunnen spelen dan hun menselijke collega’s.

Maar ook dat is geen reden tot zorg. Echte zorgen zijn pas aan de orde als de robo-adviseurs 90% van het aan hen toevertrouwde geld gaan beleggen in de Robo-Stox Global Robotics & Automation index ETF, aldus dit artikel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie