Nieuws

Kans op flinke val aandelen

Aandelenmarkten kunnen een behoorlijke val verwachten als de Fed de rente verhoogt, schrijft LGIM.

Aandelenmarkten kunnen een behoorlijke val verwachten als de Amerikaanse Fed de rente binnenkort verhoogt, schrijft Legal & General Investment Management (LGIM) in haar kwartaalbericht. Die renteverhoging komt sneller dan de meeste mensen verwachten, aldus LGIM. Dat komt vooral door spanningen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Volgens LGIM is kans op een flinke correctie op de aandelenmarkt aanzienlijk als de eerste renteverhoging wordt doorgevoerd. Die kans wordt vergroot door de extreem lange periode dat de kapitaalmarkt met de lage rente te maken heeft gehad. Een renteverhoging zal in rap tempo worden gevolgd door verdere renteverhogingen. Dit zorgt voor onrust op de obligatiemarkt. De situatie in Griekenland draagt ook aan de spanning bij.

Alle reden dus voor LGIM om voorzichtig aan te doen in de komende maanden. Vooral de situatie op de Amerikaanse aandelenmarkt is zorgelijk. Daar zullen de gevolgen van de waarschijnlijke renteverhoging het hardst worden gevoeld. De Japanse aandelenmarkt ziet er daarentegen aanzienlijk positiever uit. Bij een recent bezoek aan het land is het team van LGIM bevestigd in de overtuiging dat het monetaire en fiscale stimuleringsbeleid (Abenomics) nog wel enige tijd door zal gaan.

Overheidsobligaties lijken de komende maanden ook niet erg aantrekkelijk. De volatiliteit die het gevolg is van de renteverhoging zal voor spanning zorgen. Hoogrentende obligaties zijn een goed alternatief in de komende periode.

Qua valuta is LGIM vooral positief over de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse munt zal profiteren van de verwachte renteverhoging. Naar verwachting zal de Bank of England niet lang wachten met haar eigen renteverhoging. Dat zal de positie van de pond verder versterken.

Wat de euro betreft blijft het rommelen. Volgens LGIM blijft het de favoriete munt om short in te gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's