Nieuws

Liever Europese aandelen dan uit VS

Keith Wade is voorzichtig gestemd over aandelen - met name in de VS en EM - maar er is geen echt alternatief voorhanden.

Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, is voorzichtig gestemd over aandelen - met name in de VS en EM - maar er is geen echt alternatief voorhanden. Als hij de risicopremie op aandelen afzet tegen die op obligaties, dan blijven aandelen aantrekkelijk. Ook blijft de outlook voor de aandelenmarkten relatief positief, want dankzij het ruimhartige monetaire beleid blijven de aandelenmarkten gunstig presteren. 

Wade signaleert positieve factoren voor de aandelenmarkten. De groei trekt aan in de ontwikkelde economieën en de consumentenbestedingen nemen toe in de VS en Europa. Er zijn ook minder positieve factoren. De economische cyclus in de VS loopt op zijn laatste benen en in Azië en de opkomende markten is het beeld ook gemengd.

Japan en Europa in plaats van VS
Als groei duurzaam is en zich vertaalt in hogere bedrijfswinsten, dan is dat positief voor de aandelenmarkten. Toch pleit Wade om op zoek te gaan naar aantrekkelijke aandelen buiten de VS. In de VS staan de bedrijfswinsten onder druk. De productiviteit blijft zwak en de kosten voor arbeid stijgen, waardoor marges krapper worden. Dit zorgt voor een rem op de aandelenkoersen. Een dreigende rentestap van de Fed helpt de aandelenmarkten ook niet verder. Dat maakt dat Wade voorzichtiger met aandelen is, met name in de VS. 

Europa en Japan zijn volgens hem alternatieven. De waarderingen van Europese aandelen zijn weliswaar hoog, maar de groei in Europa en daarmee de bedrijfswinsten, bieden opwaarts potentieel.

Japanse aandelen zijn aantrekkelijk wat hun koers-winstverhouding betreft. De zorg die Wade rondom Japan heeft, is dat het economisch herstel leidt tot een einde aan QE en een sterkere yen. Ook enkele opkomende markten kunnen profiteren van de aantrekkende consumentenbestedingen in VS, maar over het algemeen blijft Wade terughoudend over deze regio vanwege de sterke dollar.

Omslag in dollar-correlatie
Wade constateert een verandering in de correlatie tussen de dollar en risicobereidheid. Na de financiële crisis ging een zwakke dollar gepaard met stijgende aandelenmarkten. De taper tantrum luidde echter een positieve correlatie tussen dollar en beurs in. De dollar heeft zijn rol verloren als hedge tegen een daling van risicovolle assets.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie