Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Nieuw fundament voor obligatiebeleggers

Wat is de strategie achter de nieuwe fundamenteel gewogen obligatietrackers van ETF Securities? Philippe Roset vertelt.

Hoe in hemelsnaam te beleggen in obligaties, nu die markt zwaar is gedeformeerd door de QE-opkoopprogramma’s van de centrale banken? Het was een van de centrale thema’s tijdens het recente congres Inside ETFs Europe in het Amsterdamse Okura Hotel.

Obligatiebeleggen lijkt een geknipte kandidaat voor smart bèta-strategieën, en ETF Securities heeft zo’n strategie gekoppeld aan trackers, in samenwerking met Lombard Odier Investment Management (LOIM). We weten inmiddels allemaal wat het grootste nadeel is van de dominante obligatiestrategieën die zijn gewogen naar marktkapitalisatie: de belegger raakt vooral opgezadeld met de landen en bedrijven met de grootste schulden.

Het bekendste voorbeeld is Japan (zie grafiek). Een grote, rijke economie, en een betrouwbare debiteur. Maar ook een land met een staatsschuld twee keer zo groot als zijn bbp, en een vergrijzende bevolking, waardoor die schuld verder zal toenemen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Meer schuld, hogere weging

Zulke landen zijn niet de groeiers van de toekomst. Toch is de weging van Japan in de wereldobligatie-indices sinds 1990 verdrievoudigd tot 30%. De grafiek laat zien dat de weging van Japan toenam "vrijwel in proportie met de groei van zijn schuld", aldus LOIM.

De Zwitserse firma formuleerde een strategie die de beste debiteuren selecteert op basis van fundamentele factoren. Tot dusver was die alleen toegankelijk via maatwerkportefeuilles en traditionele, actief beheerde beleggingsfondsen. ETF Securities heeft hem sinds kort ontsloten via goedkopere en beter verhandelbare trackers:

  • een Euro Corporate Bond Fundamental
  • een Global Corporate Bond Fundamental
  • een Global Government Bond Fundamental

Drie hoofddoelen

Deze zomer komen er nog twee fundamenteel gewogen obligatie-ETF’s bij, beloofde Philippe Roset van ETF Securities al eerder. Tijdens Inside ETFs Europe leverde hij meer specifieke en gedetailleerde data over de strategieën achter deze trackers, exclusief voor IEXProfs.

Betere risico-rendementsverhoudingen, betere spreiding en meer aandacht voor de kredietwaardigheid van de debiteuren zijn de drie hoofddoelen van de nieuwe samenwerking tussen LOIM en ETF Securities. De partners hanteren daarbij deels verschillende criteria voor staats- en bedrijfsleningen.

Omvang weegt zwaar voor beide categorieën: hoe groter een land of bedrijf, hoe groter het vermogen om schulden terug te betalen. Voor landen laat LOIM daarnaast de kwaliteit van de schuld meetellen. Hoge publieke schulden en tekorten op de lopende rekening leiden tot een lagere weging. Maatschappelijke factoren als armoede en politieke onrust, maar ook vergrijzing, leiden tot hetzelfde resultaat.

Waarderingscorrectie

Deze factoren bepalen 60% van de weging van LOIM’s fundamentele indices, die de nieuwe trackers van ETF Securities volgen. Liquiditeit – hoe levendig is de handel in de schuld? – is goed voor 20%.

Dan nog kan de weging verkeerd uitpakken door een bias naar debiteuren met een hoge waardering door de markt, die dus relatief (te) duur zijn voor de belegger. Daarom past LOIM een waarderingscorrectie toe: hoe hoger het effectief rendement, hoe hoger de weging. Alles bij elkaar leidt dat er bijvoorbeeld toe dat LOIM Japan en Korea anders weegt dan traditionele marketcapindices (zie grafiek).


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor bedrijfsleningen maken de Zwitsers bovendien onderscheid naar sectoren, en naar de verhouding tussen de schuld en het toekomstig vermogen om cash te genereren. Dat leidt dan bijvoorbeeld tot de volgende herweging van Akzo Nobel en de Duitse kali-fabrikant K+S:


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bij banken kijken de Zwitsers naar de kwaliteit van de buffers ten opzichte van de schulden. Zo herwegen zij de Britse multinational HSBC en de Italiaanse UniCredit:


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zogenoemde backtests – terugrekening van de nieuwe strategieën naar de periode 2003-2014, alsof ze al zo lang bestaan – suggereren volgens LOIM dat haar fundamentele aanpak doorgaans leidt tot lagere volatiliteit en betere risico-rendementsverhoudingen, die tot uitdrukking komen in hogere sharpe-ratio’s, zonder dat de belegger bovenmatig defensief belegd raakt. Doorgaans is dat het resultaat, maar niet altijd, zoals blijkt uit onderstaand overzicht:


Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's