Nieuws

China’s ambities lopen deuk op

China’s ambitie om een grotere rol te gaan spelen in het wereldwijde financiële systeem heeft een forse deuk opgelopen.

Door de correctie van de Shanghai Composite met 33% is sinds juni 3 biljoen dollar in rook opgegaan. Nog altijd noteert de index 10% hoger dan aan het begin van het jaar. De Chinese toezichthouders hebben nerveus ingegrepen om de val te stuiten. Patrick Zweifel en Luca Paolini van Pictet Asset Management zetten de bewegingen van de Chinese aandelenmarkt in breder perspectief. 

De beursrally liep uit de pas met de ontwikkeling van de Chinese economie. Het risico achten Zweifel en Paolini klein dat de recente correctie een lagere economische groei veroorzaakt. Consumptie wordt grotendeels bepaald door het inkomen per huishouden, minder door de verschuivingen in de welvaart.

Klunzige interventies beschadigen vertrouwen

Het risico op een financiële ineenstorting acht Pictet klein. De meest kwetsbare spelers zijn de brokers, waar met geleend geld belegd wordt. De Chinese overheid heeft actief ingegrepen om de markt te stabiliseren, de val lijkt daarmee te zijn gestuit. Die ingrepen hebben het vertrouwen van beleggers beschadigd in de hervorming van de economie en het financiële systeem. 

China’s ambitie om een grotere rol te gaan spelen in het wereldwijde financiële systeem heeft ook een forse deuk opgelopen. Een liberalisering van de kapitaalrekening, privatisering van staatsbedrijven, opname in de emerging markets index van MSCI en de munt als officieel reservevaluta van het IMF, zijn allemaal omringd met grote vraagtekens door de klunzige interventies vanuit Beijing.

De Chinese beleidsmakers zullen blijven ingrijpen in de markt, denken Zweifel en Paolini. Meer monetaire verruiming en opkoopprogramma’s zullen de aandelenprijzen verder opdrijven. Om een duurzame aandelenrally in gang te zetten, is een aggresiever ruim monetair en fiscaal beleid nodig. 

Wacht de Fed nu langer?

Pictet denkt ook andere centrale banken de impact van de Chinese correctie zullen voelen. Mogelijk is het een aanleiding voor de Fed om een renteverhoging verder vooruit te schuiven. Pictet zelf rekent nog altijd op een rentestap in september, maar de markt prijst een verhoging begin volgend jaar in. Uitstel kan positief uitpakken voor Chinese aandelen en andere opkomende markten, die kapitaal zagen uitstromen in de hoop op een renteverhoging in de VS. Elk uitstel in de VS kan de valuta uit de opkomende markten hoger drijven.

Dankzij de correctie in China zijn de waarderingen voor zowel A- als H-aandelen op een reëler niveau gekomen. Bepaalde bluechip-aandelen zijn daarmee aantrekkelijker geworden. Pictet denkt echter dat er meer correctie noodzakelijk is, gezien het zwakke momentum in economie en winstontwikkeling. De echte koopkansjes dienen zich dan pas later aan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen