Nieuws

Cashpositie fondsen op Lehman-niveau

Volgens het Fund Manager Survey houden wereldwijde beleggers gemiddeld 5,5% cash aan.

Interessante statistiek uit het Fund Manager Survey van Bank of America Merrill Lynch: fondsmanagers houden op dit moment zeer veel cash aan, vergelijkbaar met de periode in 2008 waarin Lehman Brothers omviel.

Volgens het wereldwijde onderzoek onder 149 fondsmanagers, die gezamenlijk bijna 400 miljard dollar beheren, is het gemioddelde percentage cash ten tijde van het laatste onderzoek (de periode 2 tot 9 juli) snel gestegen tot 5,5%. 

Kruit droog

Wat betekent dat? Het duidt erop dat beleggers rekening houden met marktcorrecties, maar volgens blogger en financieel adviseur Josh Brown is het geen teken dat fondsmanagers grote rampen verwachten. Gezien het feit dat diezelfde fondsmanagers nog altijd ruim overwogen zijn in financiële aandelen ligt het niet in de lijn der logica dat de angst voot crashes heel groot is.

De verklaring voor de grote cashposities zou hem erin kunnen zitten dat beleggers hun kruit enigszins droog houden om later te kunnen profiteren als de onrust rond China en Griekenland is afgenomen. "Dat verklaart waarschijnlijk ook de grote relief rally van drie dagen toen de wereld weer opgelucht ademhaalde na het nieuws dat er een werkbaar Grieks akkoord was bereikt."  

De vraag is dan ook, zegt Brown, hoeveel van die 5,5% cash er inmiddels alweer de markt is ingestroomd in de paar dagen na het sluiten van de meetperiode. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie