Nieuws

“De anti-cowboy”

Dutch Investment Influential 2015: Martine Hafkamp graaft voor haar top-3 in het verleden.

Een tikkeltje eigenwijs en niet bang om tegen de stroom in te roeien. Wie boven het maaiveld wil uitsteken, moet lef hebben, vinden zes professionals die hun sporen hebben verdiend in de beleggingsindustrie. Zij geven alvast een voorzetje voor de Dutch Investment Influentials 2015.

Wie is volgens beleggingsprofessionals de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse beleggingswereld? IEXProfs vroeg zes genomineerden voor de Dutch Investment Influentials alvast om hun eigen top-3.

Martine Hafkamp, directeur van Fintessa Vermogensbeheer

Johan de Witt

Martine Hafkamp graaft wat dieper in het verleden, “mede omdat je veel kunt leren van de geschiedenis.” Johan de Witt, voormalig raadspensionaris in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, mag volgens haar niet ontbreken in de lijst met Dutch Investment Influentials. Hij was de belangrijkste politicus en de machtigste man in de Gouden Eeuw en wordt beschouwd als de grondlegger van de verzekeringswiskunde. “Hij was niet alleen een briljant man met durf en strategisch inzicht, maar ook een begenadigd belegger”, licht Hafkamp toe. “Hij leende geld om dit vervolgens tegen een hogere rente te beleggen in staatsobligaties en werd hier rijk mee. Daarmee is hij min of meer de uitvinder van kwantitatieve verruiming, lang voordat Bernanke geboren werd.”

Ook VOC-oprichter Johan van Oldenbarnevelt was zijn tijd ver vooruit. “De VOC was de eerste naamloze vennootschap ter wereld en werd later het eerste beursgenoteerde aandeel ter wereld”, zegt Hafkamp. “Daarmee droeg Van Oldenbarnevelt bij aan de oprichting van de eerste beurs ter wereld. En de VOC werd de eerste multinational op aarde.”

Van recenter datum is Martijn van der Vorm, die tot 1 oktober aan het roer stond bij HAL Trust. “Hij is wat mij betreft de anti-cowboy van de beleggingswereld”, zegt Hafkamp. “Sinds de Holland-Amerika-Lijn in 1989 werd verkocht aan het Amerikaanse Carnival, realiseerde het beursgenoteerde HAL een rendement van gemiddeld bijna 18% per jaar. Daarmee is het qua rendement succesvoller dan bijvoorbeeld Warren Buffett.” Het recept? “Geduld, langetermijnvisie, beleggen in zaken waar je verstand van hebt en waarvan je de ontwikkeling goed kan volgen.”

Dutch Investment Influential 2015
Wie moet er volgens u zeker genomineerd worden voor de verkiezing tot de beste beleggingsprofessional van Nederland 2015? Suggesties in de vorm van namen en rugnummers zijn welkom via Dutchinvestmentinfluentials.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Assetallocatie