Nieuws

Traag China zit op blaren

China moet sneller richting een Westerse economie, stelt Ole Hansen van Saxo Bank. Problemen worden nu alleen maar verergerd.

China moet sneller richting een Westerse economie, stelt Ole Hansen van Saxo Bank in een commentaar op de beursimplosie in China. Het transitieproces verloopt veel te langzaam, daardoor worden de problemen verergerd. Hansen is altijd al sceptisch geweest over de ontwikkeling van de Chinese economie. 

De chaos maakt een ding duidelijker: China kan niet langer steunen op groei die gebaseerd is op investeringen. De economie moet op Westerse leest geschoeid worden. Er is steeds meer schuld nodig om de groei nog op peil te houden. Het grootste kritiekpunt van Hansen is dat de hervorming van de economie naar een consumptie-economie te langzaam verloopt. 

Op korte termijn verzacht dat wel de pijn, maar het onderliggende probleem zwelt alleen maar aan. Een gevolg van deze op schulden gebaseerde groei is een zeepbel op de aandelenmarkt, die nu wel heel pijnlijk voelbaar is. In drie weken is de Shanghai Stock Exchange index met 33% gekelderd.

Meer dan tachtig miljoen Chinese beleggers voelen de impact van de dramatische correctie. Maar die is ook merkbaar buiten China, vooral in economieën - zoals Australië - die veel grondstoffen naar het land exporteren. Financiële instabiliteit in China is direct voelbaar en komt nog eens bovenop de daling van veel grondstofprijzen. De prijs voor ijzererts is de afgelopen week al een kwart gedaald. 

Naast de aandelenmarkten in China worden ook de grondstoffenmarkten meegezogen in de ellende. De Bloomberg Commodity Index is dit jaar al 7% gedaald, alleen al in de afgelopen dagen zakte deze index 4,2% weg. Dat is volgens Hansen de grootste daling sinds 2011. De olieprijzen staan onder druk, naast mogelijke terugkeer van Iran op de markt speelt ook de Chinese aandelencrash speelt daarin een rol. De olieprijs zal een nieuwe (en lagere) bandbreedte opzoeken.

Veel van de acties van de People’s Bank of China zijn vooral ingegeven door de zwakte op de aandelenmarkten. En voorzichtig uitgedrukt boekt de centrale bank tot nu toe weinig succes. Dat wekt de verwachting dat China nog meer uit de kast zal trekken om de koersval te stuiten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie