Nieuws

“Een luis in de pels”

Dutch Investment Influential 2015: zes professionals tippen hun eigen voorbeeld. De top-3 van Corné van Zeijl.

Een tikkeltje eigenwijs en niet bang om tegen de stroom in te roeien. Wie boven het maaiveld wil uitsteken, moet lef hebben, vinden zes professionals die hun sporen hebben verdiend in de beleggingsindustrie. Zij geven alvast een voorzetje voor de Dutch Investment Influentials 2015.

Wie is volgens beleggingsprofessionals de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse beleggingswereld? IEXProfs vroeg zes genomineerden voor de Dutch Investment Influentials alvast om hun eigen top-3.

Corné van Zeijl, portfoliomanager Nederlandse aandelen bij Actiam

DII-er Dirk Gerritsen

 

Een luis in de pels van de Nederlandse beleggingsindustrie. Zo omschrijft Corné van Zeijl Dirk Gerritsen, universitair docent aan de Universiteit Utrecht. “In zijn onderzoeken naar onder andere brokeradviezen, technische analyse en shortposities checkt hij vooroordelen, op een heel nuchtere, objectieve en mathematische manier.”

In zijn promotie-onderzoek concludeerde hij dat technische analyse geen voorspellende waarde had. “Dat leverde een golf van kritiek op, maar daar is Gerritsen niet bang voor. Hij kijkt steeds weer met een frisse blik naar een onderwerp en durft de knuppel in het hoenderhok te gooien.”

Over het succes van Rolf Stout, voormalig beheerder van BNP Paribas Obam, is al veel geschreven. Zijn jarenlange sterke trackrecord is geen toeval, vindt Van Zeijl: “Het is voor een groot deel te danken aan zijn karakter.” Van Zeijl typeert Stout als een gedegen en verstandige belegger. “Hij heeft een uitermate goed inzicht in de markt. Hij loopt niet met de markt mee, maar durft er op een gepaste manier tegenin te gaan.” Stout lijkt dit talent te hebben doorgegeven aan zijn zoon Robert, die nu bij hetzelfde bedrijf werkt, als investment analist. “Hij heeft dezelfde nuchtere houding. Het is leuk om die karaktertrek terug te zien.”

Een speciale vermelding verdient beleggingsstrateeg Theo Kraan, die in 2006 is overleden. “Ik kende Theo erg goed. Hij had een onmiskenbare persoonlijkheid, was goedlachs en had veel humor. Theo kon economische onderwerpen op een toegankelijke manier, in gewone mensentaal overbrengen. Daarin was hij ongeëvenaard.”

Dit artikel is eerder verschenen in IEXProfs magazine nummer 29, 2015.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's