Nieuws

Beursimplosie China houdt aan

De beurskrach in China houdt aan ondanks de aankondiging van beleidsmakers dat zij de marktstabiliteit beschermen.

Griekenland gijzelt niet alleen de eurozone, maar ook alle aandacht. Aan de andere kant van de wereld crashen ondertussen de Chinese beurzen. De overheid probeert koortsachtig een verdere koersval te stoppen. Veel Chinezen zijn met geleend geld de beurs opgegaan. Beursgangen worden uitgesteld en de handel in steeds meer fondsen wordt stilgelegd.

De beurs van Shanghai heeft in een maand tijd zo’n 30% van zijn waarde verloren. Experts adviseren beleggers uit te stappen zolang het nog kan. Eenvoudig is dat niet, omdat de beurshandel in steeds meer fondsen is stilgelegd. Nu kan er niet meer gehandeld worden in 1.200 aandelen, zo’n 40% van alle beursfondsen. 

Veel bedrijven zwijgen over de reden van het stilleggen van de handel, maar de noodgreep is met name bedoeld om de aandelen te beschermen tegen de uitverkoop die gaande is op de beurs. Volgens Reuters dreigen er boetes voor bedrijven die de handel stilleggen zonder geldige reden. De beurzen zullen dergelijke verzoeken af gaan wijzen, al is het alleen al omdat zij zo druk zijn met het verwerken van alle aanvragen daartoe.

De beursval is begonnen toen de beleidsmakers in juni de regels voor het beleggen met geleend geld verder aanscherpten. Het vertrouwen wordt ook ondermijnd doordat de beursrally niet gebaseerd was op de economische fundamentals, maar vooral gedreven werd door speculatie. De bubbel wordt geweten aan de ruime monetaire politiek en soepele leenvoorwaarden.

De zeepbel spat nu uiteen, beursanalisten houden rekening met meer neerwaarts risico voor de Chinese aandelen. De beursimplosie houdt aan ondanks de aankondiging van de People’s Bank of China dat het de beursbewegingen nauwlettend in de gaten houdt en samen met de China Securities Finance Corporation de marktstabiliteit zal beschermen. De toezichthouder heeft al op diverse manieren ingegrepen, waaronder het laten opkopen van aandelen en het verruimen van de regels rond margin-lending.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen