Nieuws

El-Erian: Tien gevolgen OXI

Hoe nu verder? Mohamed El-Erian schetst het verdere verloop van het probleem Griekenland.

Griekenland is, als gevolg van de uitkomst van het referendum, niet langer een serieus lid van de eurozone. Dat zegt Mohamed El-Erian in een column op Bloomberg. De voormalige bestuursvoorzitter van Pimco en bestuurder van het IMF somt de tien belangrijkste gevolgen van het Griekse referendum op.

 1. Aandelenkoersen zullen aanvankelijk wereldwijd dalen. Er is tevens druk op de koersen van Griekse obligaties, die van andere Zuid-Europese landen en die van landen in opkomende markten.

 2. De Duitse kanselier Merkel en de Franse president Hollande zullen het initiatief voor een Griekse oplossing moeten nemen. Dat zal niet meevallen in de haat-en-nijd-sfeer van de afgelopen week.

 3. Er is weinig tijd. Alles hangt af van de ECB. De kans dat die de Grieken tijd geeft, is niet bijster groot.

 4. De Griekse economie krijgt onderwijl opnieuw flinke klappen. De Griekse overheid zal het lastig krijgen met het betalen van gepensioneerden en ambtenaren.

 5. De Griekse overheid zal een alternatief soort schuldpapier gaan uitgeven. Dat wordt al snel een parallelle munt met een lagere waarde dan de officiële euro.

 6. Buiten Griekenland gaat de aandacht uit naar het voorkomen van verspreiding van de Griekse chaos. De ECB zal met nieuwe maatregelen komen. De euro zal dalen.

 7. Plan B wordt realiteit. Dat is erger voor Griekenland dan voor de rest van Europa.

 8. Een verdere integratie van de rest van Europa – bankenunie, meer fiscale discipline – is onvermijdelijk.

 9. Het is twijfelachtig of Griekenland ooit nog een geloofwaardig euroland zal worden. Nu moeten ze eerst zorgen dat ze binnen EU blijven.

 10. Wie is er schuldig aan dit debacle? Het stellen van deze zinloze vraag zal verdere integratie binnen Europa alleen maar bemoeilijken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  Assetallocatie